Svet 22.8.2015 21:57

Na sarajevskem festivalu slavila koprodukcija Mustang

Sarajevo, 22. avgusta - V Sarajevu se je nocoj s podelitvijo nagrad sklenil 21. filmski festival (SFF). Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je prejela turško-francosko-nemško-katarska koprodukcija Mustang, ki jo je režirala Deniz Gamze Ergüven. Ženska igralska ekipa filma pa je prejela kolektivno nagrado za igro.

Žirija je film Mustang nagradila zaradi kompleksnega in slojevitega prikaza položaja deklet na vasi, ki si, soočene s patriarhalno sredino, poskušajo izboriti svoj prostor svobode, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

V filmu je v glavni vlogi nastopilo pet deklet - Gunes Sensoy, Doga Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan in Ilayda Akdogan, ki so prejele kolektivno nagrado srce Sarajeva za najboljšo žensko vlogo.

Za najboljšo moško vlogo pa si je nagrado srce Sarajeva razdelilo šest igralcev, ki je zaigralo v grškem filmu Chevalier režiserke Athine Rachel Chahgari. To so Yorgos Kentros, Vangelis Mourikis, Panos Koronis, Makis Papadimitriou, Yorgos Pyrpassopoulos in Sakis Rouvas.

Nagrado srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel črnogorski film Biserna obala, ki ga je režiral Dušan Kasalica. Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je dobil romunski film Toto si surorile lui (Toto in njegove sestre), katerega režijo podpisuje Alexander Nanau.

Na letošnjem festivalu so prikazali 259 filmov iz 57 držav. V tekmovalnem programu igranih filmov se je za nagrade potegovalo deset filmov iz širše regije. Ocenjevala jih je mednarodna žirija, ki ji je predsedoval romunski režiser Calin Peter Netzer. V boju za srce Sarajeva za celovečerne filme sta bili tudi slovenski koprodukciji - film Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naš vsakdan režiserke Ines Tanović.

V programu kratkih filmov je prav tako tekmovalo deset stvaritev, v sekciji dokumentarnih filmov pa 23 filmov, med njimi Dom v režiji Metoda Pevca. Poleg Pevčevega filma je bil na programu letošnjega sarajevskega festivala še slovenski mladinski film Utrip ljubezni Borisa Petkoviča, ki so ga prikazali v programu TeenArena.

Nagrado častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k filmski umetnosti so podelili oskarjevcu Beniciu Del Toru in režiserju Atomu Egoyanu. Posebni gost festivala je bil režiser Brillante Mendosa, ki so se mu poklonili z retrospektivo.

Festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Bono, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie.

Lani je nagrado za najboljši celovečerec prejela turško-francosko-nemška koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa.