Slovenija 24.8.2015 12:26

S projekcijo Casablance danes začetek Letnega kina na Kongresnem trgu

Ljubljana, 24. avgusta - S projekcijo filmske klasike Casablanca se drevi ob 21. uri začenja Letni kino na Kongresnem trgu. V sklopu letnega kina se bo Kinodvor s tremi brezčasnimi filmskimi klasikami poklonil trem stoletnicam. Z drevišnjo bodo spomnili na 100. obletnico rojstva švedske filmske igralke Ingrid Bergman.

Ljubljana. Filmski koluti. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zvezda evropskega in hollywoodskega filma Bergmanova bi 100 let dopolnila 29. avgusta. Film Casablanca iz leta 1942, ki ga je režiral Michael Curtiz in v katerem je zaigrala s Humphreyjem Bogartom, velja za enega najpriljubljenejših filmov njene kariere. Z vlogo Ise Lund v njem je dosegla svetovno slavo.

Prav tako letos mineva 100 let od rojstva ameriškega filmskega igralca in režiserja Orsona Wellsa. Welles je užival sloves paradigmatičnega hollywoodskega ustvarjalca in glasnika svobodnega duha evropskega art filma. Umetnika, ki ga ni nikoli zapustila želja po eksperimentiranju, bodo v torek počastili s projekcijo filma Dama iz Šanghaja v 4k restavrirani različici, narejeni na podlagi izvirnega nitratnega negativa.

Wellsov film noir, ki je pomenil konec zgodnji hollywoodski karieri velikega režiserja in dokončno pokopal zakon z Rito Hayworth, velja za enega Wellsovih večjih komercialnih polomov, toda lucidna filmska kritika z obeh strani luže je v njem prepoznala avtorjevo genialnost.

Še zadnja zvezda, katere stoletnico obeležujemo letos, pa je technicolor, postopek, ki že od leta 1915 preplavlja filmska platna z barvami. Na sporedu bo mojstrovina med muzikali, film Pojmo v dežju, ki sta ga režirala Gene Kelly in Stanley Donen.

Eno najbolj priljubljenih del klasičnega Hollywooda in muzikal, ki je postal sinonim tega žanra, duhovito predstavi Hollywood v obdobju, ko se je poslavljal nemi film, zvočni pa se je zmagoslavno uveljavljal.

Tudi v torek in sredo se bosta projekciji pričeli ob 21. uri. Ogled filmov je brezplačen, so sporočili s Kinodvora.