Slovenija 25.8.2015 5:00

Solisti veneti za uvod v letošnji Tartini festival

Piran, 25. avgusta - Z drevišnjim koncertom zasedbe Solisti Veneti se v piranski stolnici začenja že 14. izvedba Tartini festivala. Mednarodni festival komorne glasbe s poudarkom na izvajalcih baročne glasbe bo tudi letos ponudil bogat izbor vrhunskih ansamblov in solistov iz vse Evrope.

Piran. Piranski zaliv, obala, morje, mesto Piran, Tartinijev trg. Foto: Peter Černuta/STA Arhiv STA

Piran.
Piranski zaliv, obala, morje, mesto Piran, Tartinijev trg.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Ansambel Solisti Veneti deluje od leta 1955 in je odigral več kot 6000 koncertov, v Piranu pa bodo med drugim interpretirali skladbe Vivaldija, Tartinija, Rossinija in Morriconeja, posebnost koncerta pa bo tudi uporaba Tartinijeve violine, ki jo bo za to priložnost iz svoje zbirke ponudil Pomorski muzej Sergej Mašera.

Do 8. septembra se bodo na različnih lokacijah v Piranu in Kopru zvrstili še ansambel Il Terzo Suono s solistom Sergiom Azzolinijem, ki velja za enega največjih baročnih fagotistov na svetu, italijanski trio Collegium Pro Musica, Trio Ventapano iz Avstrije, španski pianist Leonel Morales ter dva koncerta mladih glasbenikov Tartini Junior, za katera bo vstop brezplačen. Festival bo sklenil prav tako znameniti Ansambel 1756 iz Salzburga.

Koncerte bosta spremljala mojstrska tečaja, ki ju bosta vodila Azzolini na fagotu in Stefano Bagliano na kljunasti flavti.