Svet 26.8.2015 6:00

V Rijksmuseumu razstavili mojstrovino nizozemskega kiparja Adriaena de Vriesa

Amsterdam, 26. avgusta - V amsterdamskem Rijksmuseumu so do 4. oktobra na ogled postavili novo pridobitev, kip bakhanta nizozemskega kiparja Adriaena de Vriesa (okoli 1545-1626). Kip datira v leto 1626 in je verjetno zadnje podpisano umetnikovo delo, piše na spletni strani muzeja.

Kip je muzej pridobil decembra 2014. Odkrili so ga po naključju na dvorišču gradu Sankt Martin v Avstriji leta 2010, kjer je bil že od leta 1700. Kiparjevi dediči so ga tja verjetno prodali po umetnikovi smrti.

Po besedah direktorja muzeja Wima Pijbesa velja de Vries za nizozemskega Michelangela. Njegova dela so danes precej redka, zato so se nove pridobitve še posebej razveselili.

De Vries je bil eden vidnejših kiparjev na prehodu iz manierizma v barok. Poznan je predvsem po živih upodobitvah moških in ženskih aktov, postavljenih v mitološki okvir. Delal je v bronu. Njegove skulpture iz zadnjega obdobja imajo že vse značilnosti baroka. Bil je mojster male plastike, ki jo odlikujejo gracilnost in fina obdelava površine.

Umetnik se je rodil v Haagu. Šolal se je v Firencah pri Giovanniju da Bologni. Delal je v Rimu in pri savojskem vojvodi v Torinu, nato je bil dvorni kipar cesarja Rudolja II. v Pragi, kjer je tudi umrl.

De Vries je bil dolgo časa poznan le strokovnjakom, širša javnost pa ga je lahko bolje spoznala preko velike mednarodne razstave, ki sta jo pripravila Nacionalni muzej v Stockholmu in Muzej J. Paul Getty v Los Angelesu v letih 1998-2000.

Danes njegove kipe hranijo v nekaterih pomembnejših muzejih po svetu. Rijksmuseum je imel pred novo pridobitvijo v lasti bronast relief z upodobitvijo Bakha in Ariadne, od leta 1977 ima na posodo tudi kip sedečega Tritona iz Nacionalnega muzeja v Stockholmu.