Slovenija 26.8.2015 16:03

Narodna galerija z nabirko do Petkovškove slike Perice ob Ljubljanici

Ljubljana, 26. avgusta - Ljubljanska Narodna galerija že približno dva meseca zbira denar za nakup slike Perice ob Ljubljanici Jožefa Petkovška. Kot je za STA dejala direktorica galerije Barbara Jaki, jih veseli ugodna klima podpore, ki se je okoli akcije oblikovala v javnosti. Konkretnejše odzive pa pričakujejo septembra, ko bo konec počitnic.

"Posamezniki se zanimajo, sprašujejo, se odzivajo na zapise v medijih, na objave na spletnih straneh Narodne galerije, na našem Facebooku," je pojasnila.

Slika je v zasebni lasti, saj je Narodna galerija takrat, ko je bila naprodaj v eni od ljubljanskih prodajnih galerij, zaradi previsoke cene ni zmogla odkupiti. Čeprav je slika že od leta 2009 posojena v stalno zbirko galerije in na ogled javnosti, jo želijo zaradi njenega pomena za slovensko likovno umetnost in posebej zaradi njenega pomen v Petkovškovem opusu pridobiti v slovenski nacionalni fond.

Sedaj se je lastnik odločil sliko prodati. Z njim so sklenili dogovor, ki je, kot je dejala Jakijeva, zanje sprejemljiv, vendar pa vrednost umetnine še vedno presega višino sredstev, ki jih v galeriji pridobijo za odkupe dediščine v tekočem letu. Ta za letošnje leto znašajo približno 65.400 evrov in so vsa že vnaprej razporejena v okviru letnega načrta, poleg tega so letos za odkup dediščine prejeli dodatnih 23.700 evrov. Ker slike sami ne morejo kupiti, so se odločili za nabirko.

Kot je dejala, v galeriji sicer vodijo dobro vzpostavljen in trden dialog z donatorji in meceni, kar se odraža v vrsti donacij iz zadnjih let. Med njimi je izpostavila donacijo arhitektke Vande Mušič, ki je darovala zbirko del Zorana Mušiča.

Nabirk in donacij je bilo po njenih besedah več ob ustanavljanju Narodne galerije in so tudi zelo dobro uspele. V zadnjem času pa so sredstva z nabirko zbirali za sliki Lovra Janše in Janeza Šubica.

Slika Perice ob Ljubljanici je v zelo dobrem stanju, platno je podlepljeno in površina očiščena. Kot kaže, so njeni dosedanji lastniki zanjo odlično skrbeli, saj je bila restavrirana davnega leta 1976, pravi Jakijeva.

Slika ima pomembno vlogo v Petkovškovem opusu. Njen motiv je izviren in odstopa od siceršnjih realističnih žanrskih slik v našem slikarstvu. Hkrati je to ena prvih realističnih slik v našem slikarstvu, ki izstopa po dovršeni tehnični izvedbi in formatu.

Petkovšek je širši javnosti poznan predvsem kot avtor slike Doma, ki je s pretresljivo upodobitvijo odtujenega razpoloženja v slovenski likovni in literarni umetnosti neusahljiv vir inspiracije. Najbolj znana je Cankarjeva črtica iz leta 1914 Petkovškov obraz. Slika je tudi v stroki doživela več branj.

Petkovškovih del je danes ohranjenih le malo, saj jih je sam več uničil. Poznanih je 26 del, od tega je šest risb. Perice ob Ljubljanici so, kot poudarja Jakijeva, edina njegova pomembna slika, ki še ni v zbirki Narodne galerije. Petkovšek jih je naslikal leta 1886, tri leta pred sliko Doma. Pred tem je bil že v Benetkah, Parizu in Münchnu. Perice je tako naslikal po takratnih umetnostnih središčih razgledan umetnik.

Sliko je naročila hčerka žagarja Franca Kotnika z Verda, preden se je preselila v Kranj. Tam naj bi jo slika spominjala na domače okolje.

Perice ob Ljubljanici bi pomembno obogatile razširjeno stalno zbirko galerije, ki bo na ogled po končani prenovi Narodnega doma. Njegovo odprtje po besedah Jakijeve, ki bo 20. novembra nastopila svoj tretji mandat na mestu direktorice Narodne galerije, načrtujejo v drugi polovici januarja.