Slovenija 27.8.2015 9:17

V mariborskem Sodnem stolpu dnevi dokumentarcev

Maribor, 27. avgusta - V mariborskem Sodnem stolpu se danes začenja štiridnevni mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. V ospredju bodo ponovno dokumentarni filmi slovenskih avtorjev, na programu pa bodo tudi vrhunci svetovne dokumentarne produkcije, sporočajo organizatorji.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Vodja letošnjega festivala, ki ga v organizaciji Mitra prirejajo četrto leto, je producentka Sanja Kuveljić Bandić. Programsko selekcijo je opravila direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Maja Malus Azhdari.

DOKUDOC bo tokrat v celoti potekal v Sodnem stolpu. Letos podaljšuje svoje dogajanje na štiri dni, povečuje bero mednarodnih dokumentarnih filmov, a ostaja zvest svojim koreninam - predstavljanju slovenske dokumentarne produkcije. Od prijavljenih 54 slovenskih dokumentarnih filmov jih bodo prikazali 26.

V partnerstvu s festivali mednarodnega dokumentarnega filma Jihlava s Češke in Beldocs iz Srbije je letos še močnejša DOKU multikulti sekcija, saj želijo slovenskim avtorjem predstaviti primere dobrih koprodukcij in priložnost za uvid v kreativne dokumentarne forme kot spodbudo za nadaljnje delo. Na ogled bo tudi večkrat nagrajeni romunski dokumentarec Toto and his sisters, ki je bil izbran za najboljši dokumentarni film Sarajevskega filmskega festivala.

Festival DOKUDOC bodo danes odprli s predpremiero filma Dom režiserja Metoda Pevca. Gre za dokumentarni prikaz hiše, polne zgodb, ki so jih povedali možje, ki so kot mladeniči prišli iz BiH in so 30 let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo ter po bankrotu podjetij ostali brez vsega. Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjem.

Kasneje bodo premierno prikazali dokumentarce mladih avtorjev z letošnje DOKU delavnice pod mentorstvom Nemanje Babiča in Jureta Černeca.

V sekciji DOKU retro se bodo v soboto poklonili direktorju fotografije Ivanu Belcu, ki je soustvarjal veliko dokumentarnih zgodb ter se s svojimi prispevki v filmu v 60 letih ustvarjanja zapisal v slovensko filmsko zgodovino. Med drugim je sodeloval pri filmih Na svoji zemlji, Kekec, Vesna in Ne čakaj na maj.