Na hitro prelistano 29.8.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. avgusta - Pri Cankarjevi založbi je izšel roman lanskega vileniškega nagrajenca Laszla Krasznahorkaija Vojna in vojna. Pri založbi Miš so izdali novo knjigo Zorana Šteinbauerja z naslovom Tri lune, pri založbi Zala pa so bero za najmlajše obogatili s slikanico Andrej in Piki Claire Freedman in Kate Hindley.

VOJNA IN VOJNA - PRVI ROMAN LASZLA KRASZNAHORKAIJA V SLOVENŠČINI

Roman Vojna in vojna je prvi v slovenščino prevedeni roman madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija, lanskega dobitnika nagrade vilenica in letošnjega prejemnika mednarodnega bookerja. Krasznahorkai velja za enega najprepoznavnejših sodobnih madžarskih avtorjev svetovnega formata. "Krasznahorkai je poet marginaliziranih, osamljenih ljudi. Njegova poetika temelji na izgubljenosti človeka v družbi in času. S precizno kompozicijo vpenja svoje like v neskončno izčrpavajoč turobni svet eksistence," je pisalo v obrazložitvi lanske nagrade vilenica. Pri Cankarjevi založbi, kjer je knjiga Vojna in vojna izšla v zbirki Vilenica, so knjigo pospremili z razmišljanjem: "Je v zatonu človeške družbe moč najti lepoto, resnico, mir?; Obstaja izhod ali je povsod vojna in vojna?, So dobri pustili zmagati slabim?; Je človek čudež brez primere ali poraz brez primere? ... Je to branje, ki se bralcu vreže v zavest? Nedvomno." V slovenščino jo je prevedla Marjanca Mihelič.

Laszlo Krasznahorkai (1954) od leta 1982 deluje kot samostojni umetnik, na Madžarskem pa je prejel vse najpomembnejše literarne nagrade, vključno s prestižno Kossuthovo nagrado leta 2004. Je avtor romanov Satantango (Satanov tango, 1985), po katerem je priznani režiser Bela Tarr kasneje posnel film, in Az ellenallas melankoliaja (Melanholija upora, 1998) ter kratke proze Seiobo jart odalent (Seiobo tam spodaj, 2008). Poleg madžarske javnosti in kritikov so ga prepoznali tudi po svetu, od ZDA in Nemčije do Japonske. Njegove knjige so prevedene v številne svetovne jezike.

NOVI ROMAN ZORANA ŠTEINBAUERJA TRI LUNE

Pri založbi Miš je izšla nova knjiga Zorana Šteinbauerja Tri lune. Roman prinaša zgodbo treh zelo različnih usod, značajev in temperamentov. Tanke meje med vidnim in nevidnim, magičnim in profanim, etičnim in brezsramnim se vse bolj cefrajo. Delfina na kmetiji že vse življenje neguje bolne sorodnike in zatajuje svoje želje in potrebe. Znanstveniku Krištofu po prestani zaporni kazni nikakor ne uspe, da bi se enakovredno vključil v družbo, Adamu, zelo naivni in preprosti duši, pa je umrla mama in je ostal sam v hiši, kjer straši. Ko se odločijo, da bodo življenje vzeli v svoje roke, se srečajo, so zapisali pri založbi. Tkanje pisane besede je za Šteinbauerja čedalje zanimivejše potovanje po še neizrisanem zemljevidu duše in osvobajanje lastnega glasu. Zdi se mu, da bi kar zbolel, če ne bi dvignil notranjih občutenj, saj so zunanji dialogi preveč neosebni, odtujeni in klišejski. Izdal je tudi dela Ukradeno sonce (2008), Izgubljeni gozd (2012) in Ljubezenski vrtiljak (2014).

ANDREJ IN PIKI - ZGODBA O PRIJATELJSTVU

Pri založbi Zala so izdali slikanico Andrej in Piki, za katero je besedilo napisala Claire Freedman, pod ilustracije pa se podpisuje Kate Hindley. Slikanica predstavlja zgodbo dečka Andreja, ki se je iz male vasi preselil v veliko mesto. Sredi mestnega vrveža je potrt in osamljen, dokler nekega dne ne najde izgubljenega psička Pikija. Andrej je končno našel prijatelja, vendar se zdi, da Piki pogreša svoj pravi dom. Čeprav mu je težko, se Andrej odloči poiskati prave Pikijeve lastnike. Njegova poštenost je nagrajena. Pikijeva lastnica je deklica Petra, tako da Andrej sploh ne izgubi prijatelja, temveč najde še prijateljico, piše na spletni strani založbe. Zgodbo je poslovenil Miha Sužnik.