Svet 1.9.2015 6:00

Sloviti dirigent Seiji Ozawa praznuje 80 let

Tokio, 1. septembra - Pred 80 leti se je rodil sloviti japonski dirigent Seiji Ozawa, ki ima za seboj dolgo umetniško kariero. Skoraj tri desetletja je vodil bostonski simfonični orkester, med letoma 2002 in 2010 pa je bil glavni dirigent Dunajske državne opere. Po okrevanju zloma kolka bo danes prvič nastopil na koncertu, posvečenem njegovemu visokemu jubileju.

Seiji Ozawa se je rodil japonskemu priseljencu v Mandžuriji na Kitajskem. Že od otroštva ga je zanimala zahodna klasična glasba. Ko se je njegova družina vrnila v Tokio, je najprej želel postati pianist, ker pa si je kot igralec ragbija zlomil oba kazalca, se je odločil za dirigiranje. Da si je lahko plačal študij na zasebni glasbeni šoli Toho pri Hideu Saitu, je bil sedem let služabnik v učiteljevi hiši.

V Evropi se je prvič predstavil na mednarodnem tekmovanju v francoskem Besanconu in zmagal. V ZDA je debitiral leta 1962 z orkestrom iz San Francisca. Nato se je njegova kariera strmo vzpenjala. Kot operni dirigent je debitiral leta 1969 na salzburškem festivalu z Mozartovo opero Cosi fan tutte. V Dunajski državni operni je prvič dirigiral leta 1988 opero Čajkovskega Eugenij Onjegin.

Iz zdravstvenih razlogov se je dirigent, znan po bujni pričeski, večkrat poslovil od dirigentskega podija, prvič leta 2006, dolgo časa je tudi okreval po operaciji raka na požiralniku leta 2010.

Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, priznanj in odlikovanj. Med drugim je bil sprejet v prestižno francosko Akademijo lepih umetnosti (Academie des Beaux-Arts). Letos je postal častni član Kennedyjevega centra, njemu v čast pa so letos preimenovali tudi Saito Kinen Festival v Seiji Ozawa Matsumoto Festival.