Slovenija 1.9.2015 5:00

V Mariboru na predvečeru Vilenice gostuje letošnji nagrajenec Topol

Ljubljana, 1. septembra - V osmih mestih po Sloveniji in v zamejstvu bodo drevi ob 19. uri potekala literarna branja, poznana kot predvečeri festivala Vilenica. Velika pozornost bo gotovo namenjena večeru v Mariboru, kjer se bo zbranim predstavil letošnji vileniški nagrajenec, češki pisatelj Jachym Topol.

Lipica. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Topol je uveljavljen pisatelj, prozaist, esejist in novinar. V 30-letni pisateljski karieri je dokazal, da je mojster jezika, ki z bogato fantazijo oblikuje tako obsežne pripovedne tekste kot krajše forme.

Kot pripovednik Topol menjuje pripovedne strategije in oblikuje prepoznavno poetiko. Njegova proza se giblje med dokumentom in fikcijo, v njej veliko vlogo igra zgodovinski spomin. Avtor v svojem pisanju obuja bolečine in krivice socializma.

V slovenščino so prevedeni trije njegovi romani. Pri založbi Sanje je izšel roman Sestra (2007), pri Cankarjevi založbi pa romana Angel (2006) in Hladna dežela (2010). Vse je prevedla Nives Vidrih.

Festivala Vilenica, ki bo na Krasu in v Ljubljani potekal od srede do nedelje, se bo udeležilo okrog 25 avtorjev z vsega sveta. Avtorja v središču bo pesnik, pisatelj in dramatik Milan Jesih, v ospredju pa bo književnost Indije.

Na predvečerih se bo Jesih predstavil v Kopru, drugi predvečeri z gostujočimi pisatelji bodo potekali še v Ljubljani, Pliskovici, na Volčjem Gradu, v Trstu, Celju in Trbovljah.