Slovenija 1.9.2015 6:38

V Ljubljani Kitajska nacionalna opera s Puccinijevo predstavo Turandot

Ljubljana, 1. septembra - V okviru Ljubljana festivala bo drevi v Cankarjevem domu nastopila Kitajska nacionalna opera iz Pekinga s predstavo Giacoma Puccinija Turandot. Gostovanje pekinške opere, ki bo Puccinijevo mojstrovino izvedla še v sredo, sodi med vrhunce letošnjega festivalskega poletja.

Ljubljana, Križanke. Ljubljana festival. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Križanke.
Ljubljana festival.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zgodba o kruti princesi Turandot, ki se ob ljubezni skrivnostnega princa Kalafa vendarle zlomi, bo glasbeno zaživela v pravi, skoraj avtentični obliki, saj je njeno dogajanje postavljeno v Peking, piše na spletni strani festivala Ljubljana.

Zadnji Puccinijevi stvaritvi bo dirigiral Yu Feng, direktor, umetniški vodja in glavni dirigent Kitajske nacionalne opere iz Pekinga. V vlogi Turandot bo prvi večer nastopila Wang Wei, vodilna sopranistka na Kitajskem, ki je znana po tem, da je Wagnerjeve sopranske vloge postavila na visoko raven in tako ustvarila novo obdobje kitajskega opernega soprana. Za vlogo Turandot je leta 2012 prejela nagrado kitajskega ministrstva za kulturo.

V sredo bo Turandot upodobila Sun Xiuwei, svetovno znana sopranistka in profesorica na Kitajskem opernem inštitutu Univerze Peking. Njen glas je, kot pravijo kritiki, jasen in svetel v visokih tonih ter topel in karizmatičen v nizkih. Pevka si je svetovno slavo pridobila z interpretacijo Čo-čo-san iz Puccinijeve Madame Butterfly.

Turandot bodo izvedli v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, prirejenimi po libretu Pavla Oblaka.

Kitajska nacionalna opera iz Pekinga je bila ustanovljena leta 1952. Velja za največje in najpomembnejše operno gledališče na Kitajskem in na širšem azijsko-pacifiškem območju. Deluje pod kitajskim ministrstvom za kulturo. Že v 50. letih 20. stoletja je gledališče predstavljalo številna mednarodna klasična dela.

Leta 1986 je sodelovalo s slovitim tenoristom Lucianom Pavarottijem v izvedbi opere La boheme, leta 1999 pa s tenoristom Josejem Carrerasom. Junija 2001 je uspešno sodelovalo pri izvedbi koncerta treh tenorjev - Pavarottija, Carrerasa in Placida Dominga.