Svet 3.9.2015 5:00

V Linzu danes začetek festivala Ars Electronica

Linz, 3. septembra - V avstrijskem Linzu se danes začenja festival Ars Electronica, ki tokrat v ospredje postavlja razmišljanja o prihodnosti. Med drugim se bodo posvetili vprašanjem, kakšna bodo mesta v prihodnosti in s kakšnimi izzivi bo v 21. stoletju povezan urbani življenjski prostor. Festival se bo sklenil 7. septembra.

Po besedah direktorice festivala Christine Schöpf je leta 1900 v mestih živelo deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Danes v urbanih okoljih živi že 50 odstotkov svetovnega prebivalstva, v 50 letih pa se bo povečalo na 70 odstotkov, kar pred nas postavlja nova vprašanja in izzive.

Letošnja izdaja, ki so jo naslovili Post City, bo tako obravnavala štiri glavne teme. Pod naslovom Mobilnost v prihodnosti se ne bodo posvetili le mobilnosti ljudi, ampak tudi blaga in podatkov. V sklopu, posvečenem delu, bodo razmišljali o delovnih mestih, krizi in nadomeščanju ljudi s stroji.

Sklop Meščani v prihodnosti bo posvečen življenju v mestih in vse številčnejšemu prebivalstvu. Zadnji sklop se bo ukvarjal z možnimi nevarnostmi, ki grozijo, od klimatskih sprememb dalje, je pred časom poročala avstrijska tiskovna agencija APA.