Svet 4.9.2015 5:00

V Firencah ob Michelangelovem Davidu dela desetih sodobnih umetnikov

Firence, 4. septembra - V florentinskem razstavišču Galerija Akademija, kjer med drugim hranijo znameniti Michelangelov kip Davida, za prihodnje leto napovedujejo razstavo, na kateri bodo ob starih mojstrih predstavili dela desetih sodobnih umetnikov. Med njimi bo tudi umetnica performansa Marina Abramović.

Mehika, Ciudad de Mexico. Znameniti Michelangelov kip Davida. Foto: Xinhua/STA

Mehika, Ciudad de Mexico.
Znameniti Michelangelov kip Davida.
Foto: Xinhua/STA

Tako bo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa mogoče na eni strani videti dela umetnikov, kot so bili Michelangelo, Giotto, Taddeo Gaddi, Paolo Uccello, Botticelli, Ghirlandaio in Perugino, na drugi strani pa se bodo s svojimi deli poleg Abramovićeve predstavili umetniki Cai Guo-Qiang, Maurizio Cattelan, Damien Hirst, Jeff Koons, Yayoi Kusama, Bruce Nauman, Richard Prince, Gerhard Richter in Cindy Sherman.

Kuratorja postavitve z delovnim naslovom Mojstri sodobne umetnosti v primerjavi z Michelangelom bosta direktor Centra sodobne umetnosti Luigi Pecci v Pratu Fabio Cavallucci in direktor Galerije Akademija Angelo Tartuferi.

Kot pravita, se jima je ideja za razstavo porodila ob opažanjih, da se danes pozornost posveča predvsem sodobni umetnosti, medtem ko je umetnost prejšnjih obdobij potisnjena ob stran. Na razstavi bo mogoče dela sodobnih umetnikov primerjati z deli Michelangela in drugih starih mojstrov, poleg tega bo postavitev ponudila presenečenja in nova, sveža branja starejših umetnin.

Razstava bo na ogled od 14. junija do 8. januarja 2017, še piše Ansa.