Svet 3.9.2015 6:00

V Zagrebu začetek festivala svetovne književnosti

Zagreb, 3. septembra - V Zagrebu se bo drevi s predstavitvijo priznanega francoskega pisatelja in scenarista Davida Foenkinosa začel 3. festival svetovne književnosti. Na njem se bo zvrstilo približno 100 gostov iz 14 držav. Iz Slovenije se ga bosta udeležila vizualna umetnica Samira Kentrić in pisatelj Andrej E. Skubic.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po napovedih programskega direktorja Seida Serdarevića bodo letos gostili 77 pisateljev, urednikov in prevajalcev ter 22 likovnih umetnikov. Serdarević je kot glavni urednik založbe Fraktura leta 2013 tudi zagnal festival svetovne književnosti v Zagrebu.

Poleg Feonkinosa se bosta iz Francije festivala med drugim udeležila še Ettienne Davodeau in Emmanuelle Pagano. Svoj prihod v Zagreb so med drugim potrdili tudi finska pisateljica Sofi Oksanen, argentinski književnik Ernesto Mallo, kanadski pisatelj John Ralston Saul in nemški pisatelj Clemens Meyer.

Slovenski pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic se bo v soboto udeležil programa Pisec in njegov učitelj, ki bo potekal v okvirju projekta Sharing the wor(l)d, v katerem zagrebški festival sodeluje s podobnimi prireditvami v Sloveniji in na Irskem. Kentrićeva, ki je med drugim avtorica knjige Balkanalije, se bo predstavila 10. septembra v programu Osebne zgodovine.

Serdarević je ob napovedi festivala povedal, da bodo poleg predstavitev pisateljev in njihovih del letos uveljavili tudi nova programa, ki bosta namenjena filmom in stripom. Predvajali bodo sedem filmov, ki so nastali po romanih nekaterih izmed udeležencev festivala, ter spregovorili o renesansi evropskega avtorskega stripa in njegovih povezavah s književnostjo.

Festival se bo sklenil 12. septembra.