Slovenija 3.9.2015 9:53

Vodnikova domačija Šiška od danes uradno odprta za obiskovalce

Ljubljana, 3. septembra - Vodnikova domačija Šiška danes tudi uradno odpira vrata za obiskovalce. Predavanju komparativista Luke Vidmarja o pomenu Zoisovega kroga, pogovoru s pesnikom Cirilom Zlobcem in odprtju galerije in razstave ob 70-letnici Cicibana bo ob 19.30 sledilo slavnostno odprtje domačije, ki se ga bo udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Po odprtju bo mogoče prisluhniti koncertu dua Janeza Škofa in Marjana Staniča. Poskrbeli bodo tudi za bogat otvoritveni otroški program. Pripovedovanju Špele Frlic in Ane Duše iz Pripovedovalskega varieteja bo sledil lutkovno-ugankarski sprehod po Vodnikovi domačiji, pozneje pa še predstava Kamišibaj s Tino Oman iz Društva likovnih ustvarjalcev.

Eden od osrednjih dogodkov je razstava o reviji Ciciban, ki so jo pripravili v sodelovanju z Mladinsko knjigo. Stare Cicibane zanjo so zbrali s pomočjo bralcev, ki so pobrskali po svojih knjižnih policah in kleteh ter jih posodili za razstavo.

Vodnikovo domačijo od začetka maja upravlja Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel, ki ga vodi Tina Popovič. V domačiji bodo zaživele predvsem vsebine, povezane z literaturo. Poleg tega želijo v njej ustrezno predstaviti delo, pomen in ustvarjalnost Valentina Vodnika. V Vodnikovi spominski sobi in na hodniku v prvem nadstropju načrtujejo novo stalno razstavo o Vodniku, Andrej Rozman Roza pa bo pripravil hišno predstavo o njem in Žigi Zoisu.

V sklopu branje so združili projekte, kot so Knjižnica pod krošnjami, Bralni klub za sivolase knjigoljubce, Prva pomoč - omarica za prvo pomoč in Slovenska pisateljska pot, ki je projekt Društva slovenskih pisateljev.

Sklop pisanje združuje dve sobi za pisanje - skupinsko in samico, s katerima želijo ponujati pogoje za pisanje tistim, ki to potrebujejo, literarno šolo z Marjetko Krapež in delavnice slam poezije V besedi je mož z Josejem iz dvojca Murat & Jose.

V sklopu pripovedovanja bodo sodobne oblike pripovedovanja razvijali na dogodkih, ki jih bosta vodili pripovedovalki Ana Duša in Špela Frlic. Med drugim bodo potekale celoletna, začetna in nadaljevalna delavnica pripovedovanja.

Za otroke bo vsako nedeljo potekal redni nedeljski program, ki bo med drugim ponujal lutkovne predstave po knjižnih predlogah in pripovedovanje pravljic. Poleg tega na domačiji ostaja glasbena šola.

V galeriji Vodnikove domačije bodo predstavljali projekte, ki živijo na meji med literaturo in vizualno umetnostjo, od ilustracije, stripa in grafita do oblikovanja knjig in drugih tiskovin.