Slovenija 4.9.2015 0:30

Na Ljubljana festivalu Wagnerjeva Tristan in Izolda

Ljubljana, 4. septembra - V okviru ljubljanskega poletnega festivala si bo danes ob 18. uri v Cankarjevem domu mogoče ogledati romantično mojstrovino Richarda Wagnerja Tristan in Izolda. Glasbeno dramo, po mnenju poznavalcev skladateljevo najbolj čustveno in muzikalno delo, s katero se je začel tudi letošnji Bayreuth, bo uprizorila Nacionalna opera in balet iz Sofije.

Ljubljana, Križanke. Novinarska konferenca pred premiero koprodukcije Faust J. W. Goetheja v režiji Tomaža Pandurja, ki nastaja v sodelovanju Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana. Arhiv STA. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Križanke.
Novinarska konferenca pred premiero koprodukcije Faust J. W. Goetheja v režiji Tomaža Pandurja, ki nastaja v sodelovanju Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Opera je nastajala med letoma 1857 in 1859 v Zürichu, kjer je Wagner doživel burno ljubezensko razmerje z Mathilde Wesendonck, a se je nesrečno končalo. Tako je Tristan in Izolda umetnikova najgloblja osebna umetnina in večni spomenik njegovi ljubezni, so zapisali na festivalu.

Wagner je tragično zgodbo o uničujoči strasti med junakom in soprogo njegovega fevdalnega gospoda našel v staronemškem zapisu Gottfrieda iz Strassburga, z njo pa se je poistovetil zaradi naklonjenosti do poročene Mathilde. Opera je bila krstno izvedena pred natanko 150 leti v Münchnu. V Ljubljani jo bo mogoče videti prvič, režijo je podpisal direktor operno-baletne hiše iz Sofije Plamen Kartaloff.

S Tristanom in Izoldo festival nadaljuje pred dvema letoma začeti niz uprizoritev v Sloveniji redkeje videnih Wagnerjevih oper. Leta 2013, ob 200-letnici rojstva nemškega skladatelja, je Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva izvedlo prva dva dela njegove tetralogije Nibelunški prstan - Rensko zlato in Valkira.

Lani je bila uprizorjena opera Lohengrin v produkciji Opere HNK iz Zagreba, v prihodnjih letih pa naj bi po napovedih festivalskega vodstva sledila preostala dela Nibelunškega prstana - Siegfried in Somrak bogov.