Svet 4.9.2015 6:00

V Kasslu bo danes vrata odprl Svet bratov Grimm

Kassel, 4. septembra - V nemškem Kasslu bo danes vrata za obiskovalce odprl nov muzej, posvečen bratoma Grimm. V Svetu bratov Grimm se na čaroben način združujejo umetnost, kultura in narava, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Otroci bodo v novem muzeju, kjer je na voljo 1600 kvadratnih metrih površin, lahko porinili zlobno čarovnico v peč, kot sta to storila Janko in Metka, ali pa sedli za mizo skupaj s sedmimi palčki kot Sneguljčica in tako podoživeli dogajanje v Grimmovih pravljicah. V muzeju so predstavljeni tudi nekateri originalni rokopisi bratov Grimm.

Po besedah vodje projekta Susanne Voelker letno v muzeju pričakujejo 80.000 obiskovalcev. Poleg stalne načrtujejo tudi dve ali tri tematske razstave na leto.

Stari muzej bratov Grimm je bil leta 1959 urejen v 300 let stari v palači Bellevue, v kateri pa brata nista nikdar živela. Medtem ko je bil v njem poudarek bolj na njunem lingvističnem delu, je novi muzej s svojo ureditvijo privlačnejši za otroke in njihove starše, še piše dpa.

Projektu je sicer v preteklosti močno nasprotovala civilna iniciativa, ki pa je bitko na sodišči izgubila. Območje Weinberga, kjer je nastal novi muzej, namreč pokriva park, ki se je z novo gradnjo zelo zmanjšal.