Slovenija 4.9.2015 10:08

V Kranju drugi festival neodvisnega filma FilmMixer

Kranj, 4. septembra - S francoskim filmom Banda punc se bo danes v Kranju začel drugi festival neodvisnega filma FilmMixer, ki bo do nedelje ponudil več filmskih projekcij in spremljevalnih dogodkov. Rdeča nit letošnjega festivala je povezovanje skupnosti.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Layerjevi hiši, Stolpu Škrlovec, na Vovkovem vrtu, v gradu Khislstein in v praznem pritličnem prostoru Petrčkove hiše se bodo v treh dneh zvrstili celovečerni in kratkometražni filmi ter pester spremljevalni program, ki bodo povezali in prikazali različne skupnosti, generacije in okuse, so sporočil organizatorji.

Današnja uvodna projekcija bo potekala v Stolpu Škrlovec ob 16. uri, v sosednji Layerjevi hiši pa bo sledila okrogla miza o novih priložnostih financiranja filmskih projektov. Ob 20. uri bo na vrsti videoprojekcija najboljših filmov natečaja Odprto platno. Gre za natečaj za najboljši kratki film na temo skupnosti, ki sta ga v sklopu festivala razpisala Layerjeva hiša in KUD Subart.

Uradno odprtje festivala z otvoritvenim filmom bo drevi ob 21. uri. Moldavski film Svet je čudovit prikazuje razkroj skupnosti, v Sloveniji pa bo prikazan premierno. Po projekciji bo o policijski brutalnosti in ozadju protestov leta 2009 v Moldaviji spregovoril tudi režiser Anatol Durbala.

Na FilmMixerju je vsak ogled filma družabni dogodek. Obljubljajo pitje čaja ob ogledu čilenskega dokumentarnega celovečerca Čas za čaj, humorni filmski kabaret z Nočjo filma ter gostiteljem Zoranom Kelava in Ivom Podržajem ter pogovor s kranjskimi dijaki o francoskih najstnicah iz filma Banda punc.

Zasanjan film Hide and Seek se bo zavrtel na sobotni dan, posvečen igram in njihovim igralcem, ki jih v seriji WASD nazorno predstavi domači ustvarjalec Luka Marčetič. Serija bo zaključila popoldansko druženje z društvom Igrolog, LARP Slovenija in Magic the Gathering Kranj. Sobotni večer pa bo v znamenju glasbe s posebnim nastopom raperja N'Toka.

Na svoj račun bodo na festivalu FilmMixer prišli tudi najmlajši s kratkimi animiranimi filmi Rumeni slon. Potekala bo tudi delavnica, na kateri bodo udeleženci iz VHS in filmskih trakov izdelovali uporabne in okrasne predmete.

Festival v produkciji kranjskega zavoda Carnica je podprl Slovenski filmski center in ga predlagal za sofinanciranje