Svet 6.9.2015 6:00

Nemški kolektiv Hitlerjev Moj boj uporabil za predstavo

Weimar, 6. septembra - Nemška gledališka skupina Rimini Protokoll si je Hitlerjev Moj boj, ki je v Nemčiji še vedno izjemno občutljiva tema, sposodila za predstavo, v kateri raziskujejo, kaj so ljudje naredili z 12,4 milijoni izvodov učbenika sovražnega govora.

Ljubljana. Knjiga Hitler. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Knjiga Hitler.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Nacistični diktator Adolf Hitler. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nacistični diktator Adolf Hitler.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V predstavi se šest likov spominja, kako so se srečali s knjigo, s čimer občinstvo napotijo k razmisleku, zakaj je imel knjiga tako močan vpliv na Nemce, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim se Izraelec, čigar starši in stari starši so bežali pred nacisti, odloči, da se bo z izvodom v družinski lasti v Tel Avivu naučil nemščine.

V nekem drugem prizoru nemška deklica, ki odrašča v 60. letih, uporabi Moj boj za dokazovanje, da njeni starši lažejo, ko pravijo, da Nemci ob izidu knjige niso vedeli za Hitlerjeve načrte. Slepec knjigo bere v Braillovi pisavi.

Nemčija je nacistični manifest prepovedala kmalu po koncu druge svetovne vojne, vendar so knjige vseeno našle pot do bralcev. Konec letošnjega leta knjigi potečejo avtorske pravice, s čimer se izteče tudi rok prepovedi objave.

Predstavo Adolf Hitler: Mein Kampf, volumes 1 & 2 so v četrtek premierno uprizorili na festivalu v Weimarju, kjer je požela gromek aplavz, še piše dpa.