Svet 7.9.2015 5:00

Riccardo Chailly zapušča leipziški orkester Gewandhaus

Leipzig, 7. septembra - Italijanski dirigent Riccardo Chailly se je odločil predčasno zapustiti orkester Gewandhaus v Leipzigu. V prestolnici Saške so njegovo odločitev pospremili z obžalovanjem, saj je orkester popeljal do mednarodnega slovesa. Glasbenikom bo kot kapelnik zadnjič dirigiral sredi junija prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana. Orkester. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Orkester.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razlogi za njegov predčasni odhod zaenkrat niso znani, že prihodnji teden pa naj bi v Leipzigu razkrili njegovega naslednika.

Župan mesta Burkhard Jung njegovo odločitev obžaluje. "Mednarodno priznanje, ki ga je Riccardo Chailly dosegel z orkestrom Gewandhaus, je neprecenljivo za mesto Leipzig," je dejal Jung. Direktor koncertne hiše Andreas Schulz pa je dodal, da gre njegovemu desetletnemu delovanju v Gewandhausu zahvala, da ima orkester vrhunsko mesto med svetovno znanimi orkestri in da bo lahko širil svoj mednarodni ugled.

Chailly je z Gewandhausom sodeloval od sezone 2005/06. Pogodbo je 62-letni maestro podaljšal leta 2013, iztekla bi se mu leta 2020.

Do leta 2008 je bil tudi glasbeni direktor leipziške opere, vendar je funkcijo zapustil zaradi vsebinskih razhajanj. Od letošnjega leta je v Milanu rojeni Chailly tudi glavni dirigent tamkajšnje operne hiše La Scala.