Slovenija 6.9.2015 9:00

Evropski dan judovske kulture letos na temo mostov

Ljubljana, 6. septembra - Slovenija se tudi letos pridružuje evropskim državam, ki na današnji dan obeležujejo evropski dan judovske kulture. Letošnja osrednja tema so mostovi v vseh pomenskih odtenkih. Prireditve v poklon judovski kulturi bodo potekale do konca septembra, osrednji dogodki pa se bodo zvrstili danes v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi in Negovi.

Kot so sporočili iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, bodo za njih tokratni dnevi še posebej praznični, saj je vlada konec avgusta mariborsko sinagogo razglasila za spomenik državnega pomena.

V vseevropski projekt, ki na mednarodni ravni poteka 16 let, Slovenija pa pri obeleževanju sodeluje vse od leta 2006, so se letos poleg mariborske sinagoge vključili še madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji, Mariborska knjižnica, Kultprotur - Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Grad Negova, Pomurski muzej Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Galerija-Muzej Lendava, Sinagoga Lendava - Slovenski muzej holokavsta, SEZAM - Združenje mladih, staršev in otrok, Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater. Večina organizacij pripravlja predavanja, razstave, filmi in predstave.

Največ prireditev bo potekalo v Ljubljani v organizaciji Mini teatra. To bo danes danes gostilo izraelsko gledališče The Key Theatre iz Tel Aviva s predstavo Ko je bilo vse zeleno, pripravlja pa tudi slovesnost ob uradni ustanovitvi knjižnice judovskega kulturnega centra na Križevniški. Ob tej priložnosti bo Fundacija Janez Vajkard Valvasor novi knjižnici podarila izvod zbirke Iconotheca Valvasoriana. Po predstavi in slovesnosti bodo odprli še razstavo slovenskih judaik.