Slovenija 5.9.2015 10:04

Na Izlakah ponovni obisk Valvasorja

Izlake, 5. septembra - Na ruševinah Medijskega gradu bo v nedeljo ob 20. uri potekal priljubljeni Valvasorjev dan, pri katerem so tokrat združili moči gledališka skupina KUD Svoboda Elektroelement Izlake, folklorna skupina Prosvetnega društva Čemšenik in ženska vokalna skupine Iris. Scenarij dogodka sledi Valvasorjevemu prihodu domov, v Medijo, kjer je preživel otroštvo.

Valvasorjev dan, ki ga pripravijo vsako drugo leto, je umeščen v naravno okolje ruševin Medijskega gradu. Zgodba dogodka se odvija okoli pričakovanja Valvasorjevega obiska. O njem, njegovih dosežkih in številnih poteh se pogovarjajo učenjakovi prijatelji, sorodniki in okoliški prebivalci, ki se zberejo pri graščini. Svoje vtise z zbranimi deli tudi sam Valvasor. Predstavo v režiji Jožeta Krajnca vsakokrat določajo bogati pevski vložki in prikaz takratnega časa.

Znameniti učenjak Janez Vajkard Valvasor (1641 - 1693) je na gospostvu Medija preživel otroštvo. Valvasor je verjetno pokopan v družinski grobnici kapele medijskega gradu. Na pročelju je spominska plošča z njegovim reliefnim doprsjem.

Valvasor je življenje posvetil raziskovanju domovine. Njegova najbolj znamenita knjiga je Slava vojvodine Kranjske, prvi sistematičen prikaz slovenske zgodovine, naravnih danosti in načina življenja. V nemščini napisano delo obsega kar 15 knjig in je bogato ilustrirano. Velikega dela, prevoda vseh knjig v slovenščino, so se uspešno lotili in projekt že tudi zaključili Božidar, Doris in Primož Debenjak.