Intervju 9.9.2015 7:00

Slavko Pregl ob 70-letnici: Energije in idej ne manjka

Ljubljana, 9. septembra - Priljubljeni pisatelj mladinske literature Slavko Pregl je danes dopolnil 70 let. Ob jubileju sta izšli dve novi knjigi, tej dobrini pa je bil zavezan tudi na profesionalni poti. Opravljal je več vodstvenih funkcij, nazadnje pred upokojitvijo na javni agenciji za knjigo. Ta bi, je prepričan, ob ustrezni državni podpori lahko napravila bistveno več.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Slavko Pregl. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Slavko Pregl.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pregl je, kot kaže njegov opus, pretežno usmerjen v pisanje za otroke in mladino. Začel je leta 1976 z mladinskim romanom Odprava zelenega zmaja, ki je bil zelo lepo sprejet. V tem besednjaku se je našel, svet mladih pa je vedno skušal obvladovati s humorjem: "ker lahko mladim več poveš s humorjem kot z dvignjenim palcem", je povedal za STA.

Napisal je okrog 50 knjig in knjižic ter dobil vse slovenske nagrade, namenjene mladinski literaturi: od večernice za Srebro iz modre špilje do desetnice za Usodni telefon. Letos poleti je napisal novo mladinsko zgodbo, končal je tudi roman za odrasle, za katere večinoma piše humor in satiro. Računa, da bo sledilo še kaj, saj "energije in idej ne manjka".

Mladinska knjiga, v kateri je bil zaposlen več kot 20 let, je ob jubileju izdala knjigo Prerok na tankem ledu z njegovimi eseji, pismi in mnenji o mladinski literaturi, avtorskem delu in založništvu. Z njo je, kot pravi, na nek način napravil obračun profesionalnega življenja. V knjigi Pravljice za punce, fante in vse ostale pa so izšle izbrane kratke zgodbe iz različnih njegovih del.

V prvi je zapisal: "Vse, za kar smo se borili, je propadlo, in vse, proti čemur smo bili, je zmagalo." To, proti čemur so se borili, je prevladujoč vpliv trga, to, za kar so se borili, pa je pametna politika do knjige, a tega še nismo doživeli, je svojo misel razdelal za STA.

Ustanovitev javne agencije za knjigo se mu je zdela odlična zamisel, ker naj bi se odločanje o knjigi iz rok politike umaknilo v roke stroki. Po njegovem mnenju so takrat zastavili prava vprašanja in tudi prave rešitve za mnoga od njih. Danes pa ocenjuje, da nima prave podpore ustanovitelja, da bi lahko oblikovala pametno in pravilno kulturno politiko na knjižnem področju.

"Na majhnem knjižnem trgu je bistvena intervencija države in mislim, da je velika škoda, ker država ta hip jemlje agencijo z levo roko. Država bi jo morala resno podpreti in v tem primeru bi lahko naredila bistvene premike na slovenskem knjižnem trgu," trdi Pregl. K temu bi po njegovem mnenju pripomogla tudi ničelna stopnja davka na knjigo, na kar Slovenija ob vstopu v EU ni pomislila za razliko od drugih držav, na primer Poljske.

Siva lisa na knjižnem področju, na katero je večkrat opozarjal, je tudi nadomestilo za fotokopiranje avtorskih del v šolah. Toda od leta 2007, odkar tečejo pogajanja, bi letos lahko bili "prvič na pragu nekega začetka spoštljivega kompromisa med ustvarjalci in uporabniki".

Pregl je bil prvi direktor agencije za knjigo. Bil pa je tudi glavni in odgovorni urednik Mladine, samostojni založnik, predsednik Društva Bralna značka in predsednik Društva slovenskih pisateljev.