Svet 8.9.2015 6:00

V Beogradu konec tedna razstava Jasmine Cibic

Beograd, 8. septembra - Beograjski Muzej sodobne umetnosti (MSU) v petek v Salonu MSU odpira razstavo slovenske umetnice Jasmine Cibic. Postavitev z naslovom Zrušiti in ponovno zgraditi raziskuje, kako lahko umetnost in arhitektura služita kot sredstvo moči različnih političnih sistemov. Sestavljata jo performativna instalacija in film, posnet v Palači Srbije.

Italija, Benetke. Umetnica Jasmina Cibic. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Italija, Benetke.
Umetnica Jasmina Cibic.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Film prikazuje pogovor med štirimi protagonisti - ideološkimi variacijami Matere Države: Graditeljem nacionalne identitete, Pragmatikom, Konservatorjem in Umetnikom/Arhitektom.

Fiktivni liki, ki so jih odigrale štiri ženske, izgovarjajo citate različnih svetovnih politikov, kot so bili Stalin, Mussolini, Hitler, Tito in drugi, o gradnji nacionalne identitete in o tem, zakaj je nekatere stavbe treba zrušiti, rekonstruirati ali pa spremeniti njihovo namembnost.

Izjave so vzete iz dokumentov in političnih razprav od začetka 20. stoletja do danes, kar priča o univerzalnosti in brezčasnosti paradoksa nacionalne in ideološke reprezentacije in njenih ikon. Nekdanje poslopje Zveznega izvršnega sveta je umetnica kot lokacijo snemanja izbrala zato, ker nazorno prikaže, kaj se zgodi z ikono nacionalne dediščine, ko ta izgubi vsako možnost reprezentacije.

Nekoč oder svetovne politike je danes zaščiten zgodovinski spomenik, v katerem potekajo diplomatski protokoli. Oropan igralcev je oder sam postal igralec in ta oder je tisti, o katerem umetnica premišljuje v projektu Zrušiti in ponovno zgraditi, so zapisali v muzeju.

Razstava Zrušiti in ponovno zgraditi je tretja v seriji razstav z naslovom Spielraum, ki jo umetnica ustvarja že leto dni. Prva je bila na ogled v Muzeju Ludwig v Budimpešti, druga v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani.

Cibiceva živi med Londonom in Ljubljano. Je predstavnica mlajše generacije slovenskih umetnikov, katerih umetniške prakse, čeprav izhajajo iz specifičnega nacionalno političnega, kulturnega in umetniškega okolja, ustvarjajo sebi lasten svojevrsten umetniški jezik. V njenih delih so opazna teoretična in politična izhodišča, značilna tudi za druge umetnike iz post-komunistične Evrope, toda Cibiceva vseeno deluje bolj v okviru globalnega kot nacionalnega diskurza.

Umetnica je s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo leta 2013 zastopala Slovenijo na 55. beneškem umetnostnem bienalu. Pri postavitvi je izhajala iz tematskega okvira bienala Enciklopedične palače, med drugim pa je v svojem projektu preizpraševala, kaj je tisto, kar državo predstavlja navzven.

Razstava Zrušiti in ponovno zgraditi bo v Beogradu na ogled do 25. oktobra.