Slovenija 8.9.2015 5:00

Na mednarodni dan pismenosti o branju in pisanju za trajnostno družbo

Ljubljana, 8. septembra - Unesco si že več desetletij prizadeva za višjo pismenost, ki bi vsem zagotovila pravico do znanja kot pogoj za boljše življenje. Današnji dan je od leta 1966 razglašen za mednarodni dan pismenosti. Z njim promovira pomembnost branja in pisanja ter opozarja, da izobraževanje ni nekaj samoumevnega. Letošnje geslo je Pismenost in trajnostne družbe.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni dan pismenosti je priložnost, ko posamezniki in skupnosti lahko ponovno odkrijejo veselje do branja, obenem pa dviga zavest o tem, da na svetu še vedno obstojijo takšni, ki nimajo dostopa do izobraževanja.

Kot poudarja Unesco na svoji spletni strani, je pismenost temeljna človekova pravica in osnova za vseživljenjsko učenje. Je bistvenega pomena za družbeni in človeški razvoj. Posameznikom, družinam in družbam predstavlja instrument, ki lahko pomaga izboljšati zdravje, dohodek in odnos do sveta.

Pismenost pa ni le osnovna človekova pravica, temveč tudi temelj za učenje in orodje za osebnostno rast. Je katalizator družbenega in globalnega napredka, piše na posebni spletni strani, posvečeni dnevu pismenosti, ki predlaga tudi nekaj zamisli o tem, na kakšen način obeležiti današnji dan.

Unesco bo mednarodni dan pismenosti proslavila danes in v sredo na svojem sedežu v Parizu v prisotnosti generalne direktorice organizacije Irine Bokove. Kot je zapisala v poslanici, nove tehnologije, vključno z mobilnimi telefoni, ponujajo nove možnosti za pismenost za vse. Po njenem mnenju je treba vlagati več v skupne cilje, zato je pozvala vsako državo članico, da okrepi prizadevanja, tako politična kot finančna, s katerimi bi pismenost prepoznala kot enega najmočnejših pospeševalcev trajnostnega razvoja. "Prihodnost, ki si je želimo, se začne z abecedo," je zapisala Bokova.

V Bralnem društvu Slovenije (BDS) so ob tej priložnosti pripravili 11. strokovni posvet z naslovom Branje združuje: z BDS že 20 let. Namenjen je poglobljenemu razmisleku o pomenu pismenosti za življenje. V Cankarjevem domu bodo spregovorili o aktualnih temah, osrednji poudarek bo na izobraževanju in vključevanju priseljencev. Beseda bo tekla tudi o medgeneracijskih bralnih skupinah.