Slovenija 8.9.2015 8:00

V celoti obnovljena hiša slikarske rodbine Šubicev v Poljanah

Poljane nad Škofjo Loko, 8. septembra - Šubičeva hiša v Poljanah z drugo fazo prenove postaja kulturno središče Poljanske doline. Hiša, v kateri so delovali slikarji znamenite rodbine Šubicev, je dočakala celovito prenovo. Urejeni so bili še prireditvena ploščad in parkirišča, cesta pa je bila odmaknjena od hiše, ki jo bodo danes ob 19. uri tudi uradno odprli.

Prenova hiše rodbine Šubic, ki je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, se je s pomočjo evropskih sredstev začela že pred leti, letos pa se je s sredstvi občine Gorenja vas - Poljane tudi dokončala.

Hiša je muzej in galerija. Najštevilčnejši obiskovalci so šolske in druge organizirane skupine, pri čemer tako učence kot turiste najbolj pritegnejo doživetja v hiši, od slikarstva in rezbarstva do pozlate in izdelave freske, saj je zbirka postavljena pedagoško, je za STA pojasnil upravitelj Šubičeve hiše Boris Oblak.

V hiši je mogoče doživeti utrip ustvarjalnosti slikarjev Šubic, je o zbirki, ki je že skorajda dobila svojo končno podobo, povedal Oblak. Obnovljena sta bila tudi celotno drugo nadstropje in okolica hiše. Nova cesta je bila odmaknjena od hiše, ki je dobila prireditveno ploščad in parkirišča.

Poleg muzejske zbirke rodbine Šubicev so v hiši na ogled priložnostne razstave priznanih slovenskih in tujih likovnih ustvarjalcev. Ob slikarstvu in kiparstvu je velik poudarek na stripu, ilustraciji in karikaturi.

Med obiskovalci je največ domačih, vendar bodo v skladu z novo strategijo razvoja turizma na Loškem večji poudarek namenili tudi povečanemu obisku tujcev v Poljansko dolino. Tam bi doživeli njen utrip, ki ga s kulturnega vidika poleg Šubičeve hiše zaznamuje tudi dvorec Ivana Tavčarja.

V Šubičevi hiši, ki jo Poljanci poznajo predvsem pod imenom Štefanova hiša, sta se rodila slikarja Janez (1850 - 1889) in Jurij Šubic (1855 - 1890). V 2. polovici 19. stoletja je v njej pod vodstvom njunega očeta Štefana Šubica delovala priznana podobarska delavnica, že njegov oče Pavel (1772 - 1874) pa je rezbaril za znamenja in cerkve v okolici Škofje Loke.

Družinsko likovno tradicijo je nadaljevalo pet Štefanovih sinov, umetniki pa so bili tudi njihovi otroci. Priznan slikar in grafik Ive Šubic (1922 - 1989) je bil pravnuk Štefanovega brata Urbana, njegova hči Maja (1965) pa je tudi priznana škofjeloška slikarka, ilustratorka in freskantka.