Slovenija 10.9.2015 5:00

V Mariboru 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Maribor, 10. septembra - V Lutkovnem gledališču Maribor se danes začenja 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga prirejajo v sodelovanju z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev (ULU). Festival v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, tokrat po izboru selektorja Uroša Trefalta.

Ljubljana. Razstava, lutke. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, lutke.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Razstava, lutke. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, lutke.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča ter priložnost za primerjave, strokovne izmenjave in druženja. Gre za osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti, izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanja najboljših stvaritev. "Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te," sporočajo iz Lutkovnega gledališča Maribor.

Selektor Trefalt je po ogledu 41 prijavljenih predstav izbral devet predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program. Izbor po navedbah predsednika upravnega odbora ULU Silvana Omerzuja kaže, da prevladujejo predstave iz obeh glavnih lutkovnih ustanov v Ljubljani in Mariboru. "Videti je, da sta obe gledališči širše odprli vrata kakovostnim lutkovnim ustvarjalcem, kar je pohvale vredno, hkrati pa je opaziti, da država in občine vse manj sredstev namenjajo neinstitucionalnim gledališčem, skupinam in posameznim ustvarjalcem. Ti so se v preteklosti lahko posvečali tudi lutkarstvu za odrasle, več je bilo eksperimentiranja. Zdaj pa so prisiljeni delati bolj preverjene in komercialno usmerjene predstave za otroke," je zapisal.

Podobno ugotavlja tudi selektor. "Izbor predstav, tako tekmovalnih kot spremljevalnih, iz sezone v sezono kaže na vedno večji upad kakovostnih neinstitucionalnih skupin. Vse več je koprodukcij med lutkovnimi in dramskimi gledališči, vse manj je predstav neodvisnih skupin, kar ni niti najmanj spodbudno," je v programski knjižici navedel Trefalt, ki je tekmovalni program razdelil na tri sklope - doživljajske lutke, resne lutke in domišljijske lutke.

Tekmovalni program bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo umetniški direktor britanske organizacije Puppet Animation Scotland Simon Hart, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran in izredna profesorica za področje scenografije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Jasna Vastl.

V sklopu festivala bo potekalo tudi predavanje nizozemskih umetnikov Marie Raemakers in Roba Logisterja s strokovnim pogovorom z naslovom Lutkovno gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov. Na njem bo beseda tekla o tem, zakaj je potrebno zgodaj stopati v lutkovni svet.

Na ogled bodo postavili razstavi Pavliha v uniformi o partizanskem lutkovnem gledališču in Corporis animati o materialih v sodobnem kiparstvu. Vsak dan bodo organizirani pogovori o predstavah, predstavitev lutkarjev v nedeljo in dva družabna večera. Festival bo prav tako organiziral showcase, namenjen mednarodni strokovni javnosti.

Zaključek nacionalnega festivala bo v nedeljo s podelitvijo nagrad in gostujočo predstavo mednarodno uveljavljene nizozemske skupine Lichtbende Tutu.