Slovenija 8.9.2015 11:17

Letošnji Slovenski knjižni sejem v znamenju sedmih obletnic

Ljubljana, 8. septembra - Letošnja, 31. izdaja Slovenskega knjižnega sejma, ki bo konec novembra potekala v ljubljanskem Cankarjevem domu (CD), bo v znamenju sedmih obletnic, med njimi 150. obletnice rojstva založnika Lavoslava Schwentnerja. Država v fokusu bo Francija, med letošnjimi novostmi pa organizatorji napovedujejo tudi otroški festival knjige Cicifest.

Letošnji sejem bo obeležil še 90. obletnico rojstva pionirja slovenskega stripa Mikija Mustra, 90. obletnico rojstva pesnika Cirila Zlobca, 70-letnico revije Ciciban, 50-letnico Trubarjevega antikvariata, 40-letnico Mačka Murija in deseto obletnico revije Bukla, so sporočili iz Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Po lanskoletnem poizkusu internacionalizirati sejem, bodo organizatorji letos storili še korak v tej smeri. Na sejmu bodo gostili francoskega pisatelja, esejista, publicista in filozofa Pascala Brucknerja, ki bo 25. novembra nastopil v Linhartovi dvorani CD. V Ljubljani pa bosta nastopila še filozof Jacques Ranciere ter pisec in literarni kritik Frederic Beigbeder.

Sejem bosta obiskali tudi francoski založnici iz založb Zulma in Ecole des Loisirs. Predvajali bodo sklop francoskih celovečernih risank, razstavili fotografske portrete Louisa Moniera, francoskega duha pa bodo ponesli še v mesto.

Za predšolske otroke in osnovnošolce v sodelovanju z javnimi zavodi ljubljanske mestne občine pripravljajo Otroški festival knjige Cicifest. Ambasador festivala je Primož Suhodolčan. Festival bo med drugim ponudil lutkovne predstave, delavnice in pogovore.

V Poslovnem klubu organizatorji napovedujejo pogovore o aktualnih poslovnih in družbeno političnih temah, ki niso neposredno povezane z založništvom in stroko, sodelovali pa bodo vidni predstavniki s področij gospodarstva, politike, kulture, športa.

Slovenski knjižni sejem bo letos s svojim programom obiskal tudi Kralje ulice na Metelkovi, zapornice v zaporu Ig in center CIRIUS.

Poleg tega letos začnejo s serijo avtorskih plakatov za sejem. Za 31. izdajo ga je pripravil Miki Muster, so še sporočili organizatorji.