Svet 9.9.2015 5:30

Stradivarijeva Cremona združuje goslarje z vsega sveta

Milano, 9. septembra - Cremona na severu Italije, ki velja za meko italijanskega izdelovanja violin, v tem tednu gosti 334 izdelovalcev tega instrumenta iz 31 držav. V lombardskem mestu prikazujejo svoj talent v okviru enega najpomembnejših tekmovanj v izdelovanju glasbil. Mednarodna žirija bo presojala 444 godal.

Rusija. Glasbila, violine. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija.
Glasbila, violine.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Žirija bo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenjevala tehnično kakovost, slog in zvok posamičnega instrumenta. Glasbila, ki bodo prestala prvi izbor, bodo nato zvočno testirali profesionalni violinisti, najboljšega goslarja pa bodo razglasili 23. septembra.

Cremona se med drugim ponaša z muzejem, posvečenim zgodovini violine in njej sorodnih instrumentov - violi, violončelu in kontrabasu. Odprli so ga pred dvema letoma. V njem je mogoče videti primerke najboljših violin, ki so jih v tem mestu južno od Milana v petih stoletjih izdelali mojstri, kot so Andrea Amati ter njegova nadaljevalca Stradivari in Giuseppe Guarneri.

Goslarstvo je bilo vedno skoncentrirano v manjših mestih, poleg Cremone tudi v nemškem Mittenwaldu ali francoskem Mirecourtu. Obrt je cvetela v 18. stoletju, za najbolj slavnega goslarja pa je obveljal Italijan Stradivari (1644-1737). V svojem življenju je dokončal več kot 1000 godalnih instrumentov. Iz njegove delavnice je po svetu ohranjenih še okrog 600 violin, violončel, kitar in lutenj, ki so zelo iskane tako pri solističnih glasbenikih kot pri zbiralcih.