Svet 10.9.2015 5:00

V Torontu jubilejni 40. filmski festival

Toronto, 10. septembra - V Torontu se bo nocoj s projekcijo filma Demolition v režiji Jean-Marca Valleeja začel jubilejni, 40. mednarodni filmski festival. Na festivalu bodo prikazali okoli 290 dolgometražnih in več kot 100 kratkometražnih filmov iz 71 držav. Po rdeči preprogi se bodo med drugimi sprehodili Ridley Scott, Matt Damon, Sandra Bullock in Johnny Depp.

Kanada, Toronto. Filmski festival v Torontu. Režiser Jean-Marc Vallee. Foto: Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Filmski festival v Torontu.
Režiser Jean-Marc Vallee.
Foto: Xinhua/STA

Premiere otvoritvenega filma Demolition v režiji Jean-Marca Valleeja se bo poleg režiserja udeležil tudi igralec Jake Gyllenhaal. Scott bo v Torontu s svojo ekipo predstavil nov film The Martian, nastal po romanu Andyja Weira. V filmu v vlogi astronavta, ki skuša preživeti na Marsu, nastopa Damon. Premiere novega filma režiserja Davida Gordona Greena Our Brand Is Crisis se bo poleg Bullockove udeležil tudi Billy Bob Thornton. Med zvezdniki, ki se bodo udeležili festivala, bosta tudi Kate Winslet ter Helen Miren, je napovedala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Direktor festivala Piers Handling je dejal, da so ob 40. jubileju festivala uvedli novo festivalsko sekcijo Platforma, v katero so uvrstili filme 12 režiserjev. Handling jih je označil za novo generacijo filmskih mojstrov. S programom želijo dokazati, da so v štirih desetletjih obstoja festivalski fokus izostrili na ambiciozne umetniške filme. V program je uvrščena nizozemsko-hrvaška koprodukcija Full Contact v režiji Davida Verbeeka, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V konkurenci sekcije Platforma bo med drugimi svetovno premiero doživel dolgo pričakovani film High-Rise Bena Wheatleyja o medrazredni vojni v stolpnici. V filmu, nastalem po romanu J. G. Ballarda iz leta 1975, igrajo Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans in Elisabeth Moss. Svetovno premiero bo dočakal tudi film Sky Fabienne Berthaud, francosko-nemška koprodukcija v kateri igrajo Diane Kruger, Norman Reedus in Lena Dunham.

Med premierami bodo najstniška seksualna drama Bang Gang (A Modern Love Story) v režiji Eve Husson, Land of Mine v režiji in po scenariju Martina Zandvlieta o nemških vojnih ujetnikih, ki so prisiljeni izkopavati mine, ter kitajska drama The Promised Land Hea Pinga. Svetovno premiero bo na festivalu dočakal tudi dokumentarec HURT režiserja Alana Zweiga, ki je pred dvema letoma na filmskem festivalu v Torontu odnesel nagrado za najboljši kanadski dolgometražni film z dokumentarcem When Jews Were Funny.

V sklopu festivala bodo na slovesnosti 20. septembra podelili 19.000 dolarjev vredno nagrado Toronto Platform. O dobitniku bo odločala žirija, v kateri bodo Jia Zhang-ke, Claire Denis in Agnieszka Holland.

Festival v Kanadi so ustanovili leta 1976. Od tedaj vsako leto predvajajo okoli 300 filmov, na prizorišču v Torontu pa se zbere okrog 250.000 obiskovalcev. Festival velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev. Med nagrajenci festivala, ki so odnesli zlat kipec, so 12 let suženj, Kraljev govor in Revni milijonar.

Glavno festivalsko nagrado podeljuje občinstvo. Lani je na festivalu slavil film Igra imitacije. Režijo biografskega filma o britanskem kriptografu Alanu Turingu, v katerem je zaigral Benedict Cumberbatch, podpisuje Morten Tyldum.