Slovenija 9.9.2015 18:20

Ob spomeniku Mire Mihelič poklon ob 30. obletnici njene smrti

Ljubljana, 9. septembra - Letos mineva 30 let od smrti pisateljice, prevajalke in nekdanje predsednice Društva slovenskih pisateljev (DSP) in slovenskega centra (SC) PEN Mire Mihelič. Edvard Kovač, ki je s predsednikom SC PEN Evaldom Flisarjem na spominski slovesnosti v organizaciji upravnega odbora SC PEN položil venec pred njen spomenik, je izpostavil njeno nobleso duha.

Kovač, član upravnega odbora SC PEN, je spomnil še na dve vrlini Miheličeve. Kot je dejal, je z modrostjo ugotavljala, "da ko odpovedo moški, stvari v roke prevzamejo ženske". Tako je tudi sama reševala številne težave in ljudi ter se borila za svobodno misel. Obenem je prepoznavala vrednost slovenske kulture, sploh literature, za katero je bila prepričana, da bo nekoč prepoznavna tudi v tujini.

Tanja Tuma iz ženskega odbora SC PEN Mira je prebrala odlomek iz biografskega dela Ure mojih dni, v katerem pisateljica opisuje svoje veselje, ko je v izložbi knjigarne zagledala izvod svojega romana Obraz v zrcalu.

Ob tem je založnica Tuma izrazila ogorčenost, da danes v knjigarnah ni mogoče kupiti nobene avtoričine knjige, zato je pozvala večje založbe, predvsem Cankarjevo, ki je v preteklosti izdala več njenih romanov, da poskrbijo za ponovne ponatise.

Miri Mihelič (1912-1985) so kip, ki je delo Draga Tršarja, pred hišo DSP in PEN centra postavil junija leta 2005 v času 71. svetovnega kongresa mednarodnega PEN na Bledu. Kongres je potekal v znamenju 40-letnice svetovnega kongresa PEN, ki je bil leta 1965 na Bledu. Takratni kongres je bil prvi po drugi svetovni vojni, ki je bil organiziran v kakšni od komunističnih dežel, pri čemer je veliko vlogo odigrala prav Mira Mihelič.

Mira Mihelič je poteze socialnega realizma povezovala z značilnostmi ženskega romana. To je zaznati že v njenem prvem romanu Obraz v zrcalu (1941) in tudi v povojnih delih, ki so kritična podoba slovenskega meščanstva. V svoji zadnji knjigi Ure mojih dni (1985) je pričevala o lastnem življenju, delu in sodobnikih.