Slovenija 11.9.2015 5:00

Kostja Gatnik praznuje 70 let

Ljubljana, 11. septembra - Kostja Gatnik, ki je širši javnosti najbolj poznan kot ilustrator in avtor stripov, danes praznuje 70 let. Gatnik je posegel na različna področja, od slikarstva, grafičnega oblikovanja in ilustracije do fotografije. Leta 2010 je prejel Prešernovo nagrado.

Ljubljana. Umetnik Kostja Gatnik. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Kostja Gatnik.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Umetnik Kostja Gatnik. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Kostja Gatnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Gatnik se je rodil leta 1945 v Ljubljani. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, po diplomi je študij nadaljeval na slikarski specialki. Znan je kot avtor knjižnih oprem, stripov (Magna Purga), plakatov, filmskih in gledaliških scen, celostnih podob, znakov, ovitkov nosilcev zvoka, fotografij, risb, akvarelov in slik.

Prejel je več nagrad, leta 2011 tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo in pred tem leta 2010 Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju likovne umetnosti.

Kot je tedaj pisalo v utemeljitvi, Gatnikov opus zaznamuje razpiranje pojma vizualnega in vizualnih komunikacij zadnje četrtine 20. stoletja. Njegovo slikarstvo, grafično oblikovanje, ilustracije in fotografijo združuje izjemna inteligenca in redko izpostavljena visoka merila kvalitete v neizprosnem samonadzoru.

Gatnik je bleščeče vstopil na likovno prizorišče skozi popart in hiperrealizem. V poznih 80. letih minulega stoletja je presenetil s poudarjeno osebnoizpovedno in refleksijsko poetiko. Njegovo likovno urednikovanje Tribune je pomenilo odskočno desko v kompleksnost popkulture. Med ustvarjalci svoje generacije je posebej zaslužen, da so diskurzi o privilegiranih umetnostnih medijih v zadnji četrtini 20. stoletja postajali irelevantni.

Kot ilustrator se je podpisal pod številne slikanice, ki jih danes pozna skorajda vsak. Tako je denimo likovno podobo dal junakom slikanice Jure Kvak kvak Saše Vegri in ustvaril škrata Gala.

Če je bil nenehno navzoč v grafični in knjižni produkciji s karikaturo, stripom, plakatom, ovitki nosilcev zvoka, knjižni opremo in ilustracijo, pa je slikarski opus pokazal le izjemoma. Kot je pojasnil za STA, je tako verjetno zato, ker slika samo zase. Sam sicer na slikarstvo znotraj svojega opusa gleda kot na "en tak majhen, dokaj miren privaten kotiček, kjer odgovarja samo sebi".

Svoje fotografije, izbor iz opusa, ki je bil do tedaj javnosti nepoznan, je prvič razstavil leta 2008. Kot je pojasnil, je bil dolgo zadovoljen s tem, da je bila slika zabeležena na filmu ali na kartici. "Ne maram dela v temnici. Ko je s pomočjo novih tehnologij postal prenos na papir enostavnejši, sem se lažje odločil za razstavo," je dejal in dodal, da na sprožilec pritisne vedno, ko zagleda dovolj zanimiv motiv.