Slovenija 11.9.2015 11:08

Flisarjev Čarovnikov vajenec že v deseti izdaji

Ljubljana, 11. septembra - Roman Evalda Flisarja Čarovnikov vajenec, ki velja za najbolj bran slovenski roman po drugi svetovni vojni, prihaja v svoji deseti izdaji. Po besedah literarnega kritika Toma Virka je ena od lastnosti romana negotovost žanrske perspektive, ki prispeva k temu, da je roman še vedno izziv za številne bralce.

Roman, ki je prvič izšel leta 1986 v nakladi 600 izvodov, so doslej prodali v več kot 70.000 izvodih, prebralo ga je več kot 100.000 ljudi. Delo so nekateri literarni kritiki proglasili za veliki tekst sodobne slovenske književnosti in literarni odraz totalitete sveta.

Ob deveti izdaji knjige leta 2013 je Flisar dejal, da dela mnogi niso razumeli. Nekateri so ga začeli povezovati celo z gibanjem new age, "edini, ki je razumel, kaj sem hotel povedati, je bil literarni zgodovinar Tomo Virk".

Virk je ob deseti izdaji romana za STA dejal, da "res obstaja nekakšna zadrega glede njegove recepcije v literarni stroki, morda nekoliko podobna tisti ob Bartolovem Alamutu, kjer pisatelj za ubesedenje globoke filozofske problematike uporabi žanr, ki velja za trivialnega".

Čarovnikov vajenec je po Virkovih besedah žanrsko sinkretičen, zato ga je nujno brati skoz paleto več žanrskih perspektiv. "Če ga osiromašimo na eno samo, se njegov sporočilni domet okrni," meni Virk.

Na vprašanje, če Flisarjevo delo razume kot literarno mojstrovino ali tudi kot vodnik, ki lahko pomaga posamezniku pri njegovem notranjem iskanju, je Virk odvrnil, da je roman oboje. "Je namreč, če uporabim izraz Charlesa Jencksa, dvojno zakodiran in zato uspešno nagovarja različno zahtevne bralce," je pojasnil. Sam meni, da je to ena od odlik romana, nekatere pa to moti.

Čarovnikov vajenec prinaša pripoved o potovanju po skritih pokrajinah človekove notranjosti in hkrati napet pustolovski roman, ki se dogaja v himalajskem pogorju. Govori o nenavadnem prijateljstvu med indijskim modrecem Joganando in mladim Evropejcem, ki bi se rad za vselej uravnovesil in našel dokončne odgovore na vprašanja o namenu in pomenu svojega bivanja.