Svet 11.9.2015 5:00

Billie Holiday se vrača na oder kot hologram

New York, 11. septembra - Legendarna pevka Billie Holiday se bo vrnila na oder newyorške koncertne dvorane Apollo Theater kot hologram. Iz gledališča so sporočili, da bodo prva ameriška koncertna dvorana, ki bo postregla z rednim programom koncertov s hologrami. Prvi bo na sporedu konec leta, ko bodo oživili Holidayjevo, ki je preminula leta 1959.

Možnosti, ki jih ponuja izum so zelo vznemirljive, saj nam omogočajo prikaz vpliva in pomena določenih glasbenikov v različnih obdobjih, na različnih lokacijah, je dejal direktor Apollo Theatera Jonelle Procope.

Holidayjeva, ki bi 7. aprila letos praznovala 100 let, je v Apollu pogosto nastopala, saj je bila v njenih časih to ena redkih dvoran, v kateri se niso ozirali na rasno pripadnost nastopajočih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ker se kakovost hologramov tehnično vse bolj izboljšuje, vlada na glasbenem trgu vse večje povpraševanje. Prelom na tem področju se je zgodil leta 2012, ko so na festivalu Coachella "od mrtvih zbudili" raperja Tupac Shakurja. Njegov hologram so postavili ob bok Snoop Doggu in Dr. Dreju. Kritiki hologramov se po drugi strani sprašujejo o etičnosti takšnega početja.