Svet 14.9.2015 5:00

Na 48. festivalu PIF v Zagrebu tudi slovenski lutkarji

Zagreb, 14. septembra - V Zagrebu se danes začenja 48. mednarodni festival lutkovnih gledališč PIF, ki tokrat nosi naslov Med tradicijo in lutkovnim eksperimentom. Na festivalu, ki se bo sklenil 19. septembra, bo uprizorjenih 13 predstav iz devetih držav, tudi iz Slovenije. Predstavila se bodo lutkovna gledališča iz Ljubljane, Maribora in Kranja.

Ljubljana. Lutkovno gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na letošnjem festivalu bodo enakomerno zastopane tri različne usmeritve v lutkovnih gledališčih - tradicionalne in eksperimentalne predstave ter predstave, namenjene najmlajšemu občinstvu.

Festival bo v kulturnemu centru Travno odprla predstava Tutu nizozemskega gledališča Lichtbende, ki bo gledalce vrnila v obdobje med dvema svetovnima vojnama. Predstava združuje gledališče senc in predmetov, veliko plesa in glasbe, piše na spletni strani festivala.

Iz Slovenije v Zagreb prihaja Lutkovno gledališče Ljubljana, tokrat s predstavo Račka, Smrt in tulipan. Predstavo je bila navdihnila slikanica Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Na sporedu bo v torek.

V sredo bo na festivalu gostovalo Lutkovno gledališče Maribor z zgodbo o najboljših prijateljih z naslovom Mali modri in mali rumeni. S predstavo o prijateljstvu deklice in mačka To je Ernest pa bo v petek v hrvaški prestolnici gostovalo lutkovno gledališče Nebo iz Kranja.

V konkurenci za nagrade so tudi štiri lutkovne predstave s Hrvaške ter po ena iz BiH, Bolgarije, Češke, Madžarske, Nemčije in Srbije.

Novost letošnjega festivala je filmski program, v katerem bodo prikazali vrsto lutkovnih filmov, med njimi film Wallaceu in Gromitu. Prikazali bodo tudi priljubljeno animirano televizijsko nadaljevanko radio-televizije Novi Sad Lutkomedija v spomin na nedavno preminulega avtorja regionalnega Muppet Showa Milivoja Radakovića.

Spremljevalni program bo ponujal lutkovne delavnice za vse generacije in razstave o lutkovni umetnosti.