Slovenija 13.9.2015 9:00

Med koncertnimi vrhunci nove sezone Kina Šiška Apocalyptica in Editors

Ljubljana, 13. septembra - Center urbane kulture Kino Šiška bo 18. septembra praznoval šesti rojstni dan. Na ta dan bodo prvi zmagovalci projekta Kulturni evro Your Gay Thoughts premierno predstavili svoj prvenec The Watercolors, pripravljajo pa še dodaten jubilejni program. Med koncertnimi vrhunci v Šiški do konca leta napovedujejo nastope zasedb Apocalyptica in Editors.

Ljubljana. Skupina Apocalyptica. Arhiv/STA

Ljubljana.
Skupina Apocalyptica.
Arhiv/STA

V Kinu Šiška so projekt Kulturni evro zagnali z namenom so/financiranja snemanja glasbenega albuma. Sredstva za projekt so zbirali preko obveznega samoprispevka v višini dveh evrov, ki so ga prispevali obiskovalci centra, zapisani na seznamu gostov ali novinarjev oziroma so imetniki letnega vabila ali prejemniki nagradne vstopnice. Prvi zmagovalec projekta je skupina Your Gay Thoughts, ki je s pomočjo projekta posnela album The Watercolors.

Tega bodo Your Gay Thoughts 18. septembra predstavili v sklopu praznovanja šeste obletnice Kina Šiška. Album bo prav na ta dan izšel v digitalni, kompaktni in vinilni obliki. Tudi sicer bo v Kinu Šiška pestro, saj bodo na petih odrih, razporejenih po objektu, številni nastopajoči vzpostavljali dialog med glasbenim in vizualnim. Nastopili bodo še Imre Kiss, AiwA, Headshotboyz, Žiga Murko, Nitz, Matter in Napravi Mi Dete (A/V live). Za vizualno okolje bodo poskrbeli Fšk, Lynx, VJ Smech in Mia Ventin.

Sicer bo Kino Šiška šesto sezono zaključil z 265 dogodki, od tega 92 koncerti, 43 filmskimi projekcijami, 31 razstavami, 27 delavnicami in desetimi gledališkimi predstavami, ki jih je obiskalo več kot 67.000 ljudi, so sporočili iz centra urbane kulture.

Že dan po jubilejnem dogajanju bodo Kino Šiška obiskali trash metalci Machine Head, 24. septembra pa ameriški death metalci Nile in Suffocation. Oktober bo glasbeno še posebej bogat. Začetek meseca bodo zaznamovali jazzovski mojstri Samo Šalamon, Paul McCandless in Roberto Dani ter shoegazerji The Soft Moon.

Oktobra bodo v Šiški nastopili tudi elektro avantgardni londonski duo Darkstar in danska stoner-rock skupina Get Your Gun. Konec oktobra se obeta veliki ljubljanski koncert zasedbe Borghesia po izdaji povratniškega albuma And Man Created God, zadnji dan v oktobru pa bo novomeška zasedba Dan D predstavila drugi del albuma DNA D.

V goste Kina Šiška 14. oktobra prihajajo finski čelisti Apocalyptica, ki bodo predstavili svoj novi, osmi studijski album Shadowmaker. Z njim se predstavljajo v novi preobleki, saj so v svoje vrste prvič sprejeli uradnega vokalista Frankyja Pereza. Ta je dal zasedbi nov zagon in fantje menijo, da je Shadowmaker eden njihovih najboljših albumov.

Med prednovoletnimi vrhunci se obeta še koncert priljubljenega angleškega indie-rock banda Editors, ki se po koncertu v Križankah pred štirimi leti v Ljubljano vrača 1. decembra. Editors bodo predstavili nov studijski album In Dream, ki izide 2. oktobra. Napoveduje ga skladba No Harm.

V Šiški pripravljajo tudi pester uprizoritveni, vizualni in filmski program. Prihodnjo sredo bodo prikazali dokumentarec o razvoju berlinske glasbene scene Lust and Sound v režiji Jörga A. Hoppea, Heika Langea in Klausa Maecka, 25. septembra pa glasbeni dokumentarec o indie-rock skupini Arcade Fire. Ženski strip kolektiv Komikaze bo pripravil razstavo Femicomix 29. septembra, med drugim pa se konec oktobra obeta premiera filma Jana Cvitkoviča Šiška Deluxe. Med festivali bodo v Šiški gostili eno predstavo Ex Ponta ter festival sodobnih plesnih umetnosti CoFestival.