Slovenija 14.9.2015 9:35

V Novi Gorici se začenjajo Bevkovi dnevi

Nova Gorica/Cerkno, 14. septembra - Z razstavo prevedenih del Franceta Bevka v pisateljevi spominski sobi Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici se bodo začeli Bevkovi dnevi, ki so jih letos posvetili 125. obletnici rojstva in 45. obletnici književnikove smrti. Pri pripravi niza spominskih dogodkov je sodelovalo več organizacij s področja kulture in turizma.

V okviru Bevkovih dnevov, ki bodo potekali do 26. septembra, se bodo zvrstili številni dogodki, od ure pravljic z Bevkom v Bevkovi knjižnici Cerkno do odprtja čitalnice v Cerknem ter pogovora z Vesno Lemaić in predstavitvijo njene knjige Kokoška in ptiči.

Najbolj pestro dogajanje se obeta konec prihodnjega tedna, ko bodo v Cerknem že zjutraj odprli kulinarično-ekološko tržnico s kulturnim programom, ki bo sledil popoldne in zvečer. Ob 17. uri bodo gostili KUD Transformator s projektom Impro-zatiranje, dve uri pozneje bo pogovor s pisateljem Tonetom Partljičem. Ob 21. uri si bo mogoče ogledati film Drevo Sonje Prosenc.

Nedelja bo dan za tradicionalne pohode po Bevkovi poti. Prvi pohod se bo začel v Cerknem že ob 5.30, pohodnike pa bo pot vodila skozi kraje Labinje, Porezen, Vrh Ravni vse do Bevkovega rojstnega kraja Zakojce.

Drugi pohod se bo začel ob 8. uri v Cerknem, cilj bo prav tako Zakojca. Do tja pa bo mogoče priti tudi na manj zahtevnem pohodu, ki se bo začel ob 10. uri v Hudajužni.

V Zakojci bo potekal dan odprtih vrat Bevkove domačije, v okviru katerega bodo pripravili pester kulturni program. Osrednji gost bo Partljič, sodelovalo bo več kulturnih društev, predstavili pa bodo tudi pesniško zbirko Vide Prezelj.