Svet 14.9.2015 11:53

Möderndorfer za Inferno nagrajen na 8. leskovaškem festivalu filmske režije

Leskovac, 14. septembra - Vinko Möderndorfer je na 8. leskovaškem mednarodnem festivalu filmske režije (LIFFE) prejel drugo nagrado Živojin Žika Pavlović za najboljšo režijo za celovečerni film Inferno. "Milijone tranzicijskih žrtev povezuje krik odpuščenega slovenskega delavca. Pogumen, krvav rez v skupno stvarnost," je odločitev utemeljila festivalska žirija.

Ljubljana. Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj in režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V filmu Inferno, v katerem so nastopili Marko Mandić, Medea Novak, Jana Zupančič, Jernej Šugman in Sebastian Cavazza, je v ospredju mlada brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Nastal je v produkciji Foruma Ljubljana in koprodukciji hrvaške Kinorame, makedonskega Sektor filma in srbskega Deliriuma.

Film je pred tem prejel prejel nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film na 18. filmskem festivalu v Brooklynu ter nagrado za režijo na 14. mednarodnem filmskem festivalu v Tiburonu. Mandić, ki je prevzel glavno vlogo odpuščenega delavca, pa je nedavno prejel nagrado za najboljšega igralca na 31. filmskem festivalu v Aleksandriji.

Prvo nagrado Živojin Žika Pavlović za najboljšo režijo je na 8. LIFFE prejel Vuk Ršumović za film Nikogaršnji otrok, tretjo nagrado pa Goran Radovanović za film Enklava. Filme je ocenjevala tričlanska žirija, ki so jo sestavljali igralec Branislav Lečić ter režiserja Branko Baletić in Branko Schmidt. Letošnji prejemnik priznanja Živojin Žika Pavlović za afirmacijo srbskega filma v svetu je igralec Bata Živojinović, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

V tekmovalni program LIFFE, ki je v Leskovacu potekal od 8. do 12. septembra, je bilo prikazanih 11 celovečernih filmov iz regije. Med njimi filmi Otok ljubezni v režiji Jasmile Žbanić, Panama režiserja Pavla Vučkovića in Do Balčaka v režiji Stoleta Popova.

Festival filmske režije v Leskovcu je nagrade poimenoval po srbskem filmskem režiserju črnega vala Živojinu Žiki Pavloviću, ki je velik del svojega filmskega opusa posnel v Sloveniji. Njegov zadnji slovenski film je Nasvidenje v naslednji vojni po romanu Vitomila Zupana Manuet za kitaro iz leta 1980.