Slovenija 15.9.2015 8:48

Umetnik Karel Zelenko danes praznuje 90. rojstni dan

Celje, 15. septembra - Vsestranski likovni umetnik Karel Zelenko je danes dopolnil 90 let. Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole. Je umetnik izrazite individualnosti. Mogoče ga je označiti kot figuralika in realista. Za njegova dela so značilne žareče, intenzivne kontrastne barve in prečiščena risba.

Zelenko deluje kot slikar, grafik, ilustrator in keramik. V precizno izdelanih pripovednih jedkanicah, ki jih odlikuje izvrstna risba, na satiričen način prikazuje problematiko človeške odtujenosti v sodobnem svetu. Navezuje se tudi na mitološke teme, cirkuške prizore in posega v svet harlekinov.

V oljnih slikah se najraje posveča interpretaciji istrske pokrajine, istrske arhitekture in z njo povezanih navad in običajev, s čimer ga je zaznamovalo bivanje in ustvarjanje v Grožnjanu.

Umetnostni zgodovinar in likovni kritik Zoran Kržišnik ga je označil za "umetnika izrazite individualnosti, nenavadne doslednosti v videnju in rokopisu, samohodca, ki govori sodobniku in bo govoril vsakemu rodu gledalcev".

Vodja razstavnega programa v Cankarjevem domu (CD) Nina Pirnat Spahić pa je ob razstavi Zelenkovih slikarskih del leta 2008 v CD dodala, da je Zelenko "samohodec v pravem pomenu besede, presenetljiv s prepričljivostjo svoje neodvisne likovne govorice, ki je danes aktualna ne le zaradi narave svojega ustvarjanja, ampak tudi zaradi zapletenega in bogatega tematskega sveta, porajajočega se iz protislovij sodobnega družbenega okolja."

Karel Zelenko se je rodil leta 1925 v Celju. Leta 1949 je diplomiral na oddelku za kiparstvo na ljubljanski likovni akademiji, kjer je končal še specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in specialko za slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici. Izpopolnjeval se je na študijskih potovanjih v Belgiji, Franciji, Italiji in Nemčiji.