Intervju 16.9.2015 12:50

Ivo Svetina za STA: Kulturna soseska priložnost za medsebojno bogatenje

pogovarjala se je Tatjana Zemljič

Ljubljana, 16. septembra - V Ljubljani bo v četrtek vrata odprla Kulturna soseska, ki bo povezala ustanove med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico. Kot je za STA dejal Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP), ki je pobudnik projekta, vidi v Kulturni soseski eno tistih sodelovanj, v katerem bodo lahko drug drugega bogatili.

Ljubljana. Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ideja o vzpostavitvi kulture soseske se po besedah Svetine navezuje na projekt literarne promenade, ki se je pred leti zgodil v Tivoliju. Porodila pa se tudi iz specifike lokacije same, saj so na območju, ki obsega komaj kaj več kot kvadratni kilometer površine, združeni Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Moderna galerija, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej in DSP. "To je taka koncentracija, ki že sama po sebi kliče h temu, da se z njo nekaj naredi, da se ustanove povežejo," je dejal Svetina.

Naštete institucije pokrivajo zelo širok spekter ustvarjalnosti, od likovne umetnosti, prek glasbe in baleta do dediščine. "In nenazadnje smo tu še pisatelji, ki svojo vlogo vidimo v tem, da smo lahko s svojim delom, z besedo, povezovalni element," je dejal Svetina in dodal, da pri tem pisatelji niso v privilegiranem položaju, ampak so prav oni tisti, ki jim lahko Kulturna soseska veliko da. "Mi nimamo rednih obiskovalcev, nimamo abonmajev, imamo pa veliko prireditev tako v lastni hiši na Tomšičevi kot drugod po Sloveniji," je poudaril.

V sklopu Kulturne soseske so se zaenkrat dogovorili za štiri skupne prireditve na leto - jeseni, pozimi, zgodaj spomladi in ob zaključku sezone. Te prireditve vidijo kot nadgradnjo prireditev, kot so denimo dan odprtih vrat ali Ta veseli dan kulture, pa Muzejska noč, ki jo pripravljajo muzeji in galerije. Dogajanje bi potekalo ves dan, zvečer pa bi se zaključilo s predstavo v operi ali z literarnim večerom na DSP.

Pokroviteljstvo nad projektom je že prevzel ljubljanski župan Zoran Janković, v prihodnje pa Svetina upa, da jim bo od ljubljanske mestne občine uspelo pridobiti tudi dodatna sredstva. "Danes, ko vse sodelujoče ustanove delujejo v skrajno zaostrenih finančnih pogojih, je vsak dodatni strošek, še zlasti nenačrtovan, breme, ki ga težko pokrijejo," je poudaril.

Projekt bodo zato v četrtek zagnali tako, da bo neke vrste inavguracija Kulturne soseske. Podpisali bodo tudi izjavo o sodelovanju, ki bo, kot pravi Svetina, dovolj splošna, pozneje pa nameravajo razviti še posamične oblike sodelovanja.

Program se prične ob 18. uri pred MGLC, nato pa bo zbrane po Kulturi soseski popeljal pisatelj Matjaž Pikalo. Ustavili se bodo v vseh sodelujočih ustanovah, v katerih jim bodo predstavili drobec iz svoje ponudbe. Dogajanje se bo sklenilo s koncertom na DSP.

V Narodnem muzeju Slovenije se bo denimo mogoče pobližje seznaniti z neandertalsko piščaljo iz jame Divje babe, ki je izjemna dediščina. Na dediščino, ki priča o naši preteklosti, je, kot pravi Svetina, potrebno vedno znova in znova opozarjati. Nenazadnje v središču Kulturne četrti stoji Bernekerjev spomenik Primožu Trubarju pred vhodom v park Tivoli, ki je bil še dodatna spodbuda projektu.

Že dopoldne pa bodo v vseh sodelujočih ustanovah potekale delavnice in vodstva za otroke. V muzejih in galerijah so tovrstne delavnice zelo primerna oblika seznanjanja najmlajših z bogastvom, ki ga hranijo, pravi Svetina. Ob tem poudarja, da je zelo pomembno otroke čim prej seznanjati s temi vsebinami, saj v času odraščanja običajno izgubijo zanimanje zanje.

"Tudi ko govorimo o usodi slovenske knjige. Tisto, brez česar slovenske knjige na more biti, so bralci. Zato je potrebno skrbeti za vzgojo mladih bralcev," poudarja Svetina in dodaja, da že poteka vrsta akcij na tem področju, ki tudi beležijo uspehe, kot je denimo Bralna značka.

Četrtkov dogodek bo za obiskovalce brezplačen, za naprej pa razmišljajo tudi o vstopninah. "Danes je skorajda nujno, da vsi ustvarjamo lasten prihodek. DSP ga lahko ustvarja le iz članarine, galerije in muzeji pa se zelo trudijo in ga precejšen del ustvarjajo iz vstopnin in podobno," pravi Svetina. Kot dodaja, bi bilo nerazumno, če bi ob tarnanju, kako se zmanjšujejo sredstva za kulturo, pozneje za prireditve, ki bi imele podrobno razdelan program, ne pobirali vstopnine. Kulturno sosesko v časih, ko se sredstva za kulturo zmanjšujejo, razume tudi kot eno od oblik, s katero skušajo pokazati, da so tudi sami pripravljeni več vložiti v kulturo s svojim lastnim delom.

V projektu Kulturna soseska Svetina sicer vidi eno tistih sodelovanj in povezovanj med inštitucijami, v katerem bodo resnično lahko drug drugega bogatili, obiskovalci pa bodo z njo deležni dodane vrednosti. Možnosti za povezovanja je veliko. Vseh trenutno morda niso niti evidentirali, pravi Svetina, ki na prihodnost projekta gleda z optimizmom.