Slovenija 15.9.2015 0:30

Festival slovenskega filma v Portorožu v polnoletno izdajo

Portorož, 15. septembra - V Portorožu se bo danes začel 18. festival slovenskega filma. Odprla ga bosta študijski film Plavanje Katarine Rešek in celovečerna komedija filma Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča. Ob tem bodo producentki Dunji Klemenc izročili nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo. Na sporedu festivala je skoraj sto filmov, nagrade vesna bodo podelili v soboto.

Portorož. Avditorij Portorož. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Avditorij Portorož.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Organizatorji so letos zabeležili rekordnih 146 na festival prijavljenih filmov. V tekmovalnem programu bo mogoče videti 14 celovečercev, pet srednjemetražnih in več deset kratkih filmov. Slednjim so letos namenili posebno mesto, ker so lani zaradi slabše bere celovečernih filmov rešili festival. Prikazali jih bodo v treh programih in kot predfilm k celovečernim filmom.

Festival bosta spremljala strokovni in glasbeni program. V prvem bo med drugim govora o nacionalnem filmsko-vzgojnem programu in izzivih distribucije ter v sodelovanju z zavodom Aipa o uveljavljanju pravic na avdiovizualnih delih, zlasti pri avtorjih prispevkov, kot so montažerji, scenografi in kostumografi.

O 12 vesnah in še osmih neobveznih nagradah bo odločala žirija v sestavi Simon Pintar, Polona Petek, Varja Močnik, Siniša Gačić in Gregor Božič. Podelili jih bodo v soboto, ko bodo razdelili še šest nagrad pokroviteljev, med njimi nagrado za Stopovo igralko oziroma igralca leta.

Nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske umetnosti bo že ob odprtju prejela producentka Dunja Klemenc, ki je med drugim sodelovala pri Nikogaršnji zemlji Danisa Tanovića, nagrajeni s tujejezičnim oskarjem. Njej v čast so pripravili tudi razstavo.

Festivalske utrinke si bo mogoče ogledati prek spleta, za kar bodo prek akademske televizije AKTV poskrbeli študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Lani je vesno za najboljši celovečerni film osvojil Boj za Siniše Gačića. Presenečenje je bil študentski film Prespana pomlad Dominika Menceja, ki je med drugim prejel nagrade za najboljši kratki film, režijo in scenarij.