Slovenija 15.9.2015 13:08

Ljubljanska Opera v novo sezono z monoopero in opereto

Ljubljana, 15. septembra - SNG Opera in balet Ljubljana bo letošnjo sezono, ki bo tematsko zaznamovana s vprašanjem Zakaj ljudje ne znamo leteti kot ptice, začel s premiero monoopere Grigorija Frida Dnevnik Ane Frank, ki bo na ogled 1. oktobra na novem prizorišču, imenovanem -3. Na glavnem odru pa bodo 8. oktobra ponudili premiero operete Jacquesa Offenbacha Orfej v peklu.

Ravnatelj ljubljanske operno-baletne hiše Peter Sotošek Štular je na novinarski konferenci uvodoma opozoril na finančne težave, ki tako kot širšo kulturo pestijo tudi vsa glasbeno-plesna gledališča. Z namenom skupnega nastopa v pogajanjih je bil ustanovljen kolegij štirih večjih hiš - ljubljanske in mariborske Opere, Slovenske filharmonije in Cankarjevega doma.

Kot je povedal, je vse bolj opazno nižanje proračunskih sredstev, kar postaja vse bolj kritično, sploh ob dodatnih napovedanih krčenjih. Ob tem je opozoril še na po njegovih besedah nedopustno zahtevo - pol milijona evrov, ki so jih morali sami zagotoviti svojim zaposlenim v okviru odprave plačnih nesorazmerij.

Kljub finančnim težavam umetniški program nove sezone ne bo okrnjen, je zagotovil umetniški vodja opernega programa Rocc. Poleg omenjenih premier bo nova sezona prinesla še tri operne in dve baletni premieri, na novem malem odru v režijski dvorani pa bodo gostili manjše komorne, glasbene in baletne projekte.

Kot prva bo na ogled slovenska praizvedba Dnevnika Ane Frank v prevodu Milana Jesiha, ki je posvečena 70. obletnici konca druge svetovne vojne in smrti Ane Frank ter 100. obletnice rojstva skladatelja Grigorija Frida. Predstavo pripravljajo v koprodukciji s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem (SKGG).

S SKGG bodo v začetku januarja pripravili tudi opero Junak našega časa Tomaža Sveteta, ki jo bodo posvetili skladateljevi 60-letnici, prav tako januarja načrtujejo še večer mini-oper študentov kompozicije v izvedbi umetniških akademij.

Na glavnem odru bodo sezono začeli z opereto Orfej v peklu v novem prevodu Primoža Viteza. Režijo bo prevzel Vito Taufer, glasbeno vodstvo bo v rokah Marka Gašperšiča.

Konec januarja bodo v koprodukciji s Cankarjevim domom v Gallusovi dvorani uprizorili Verdijevo mojstrovino Otello. Glasbeni vodja bo dirigent Jaroslav Kyzlink, režijo bo prevzel Manfred Scweighkofler. Marca se obeta premiera Mozartove komične opere Figarova svatba. Režirala jo bo Yulia Roschina, orkestru bo dirigiral Marko Hribernik.

Maja bo premiero doživela opera Katja Kabanova Leoša Janačka. Nova postavitev bo nastala v koprodukciji s francosko Opero iz Rennesa, režiral jo bo Frank Van Laecke, dirigent bo Kyzlink.

Baletni del bo konec oktobra uvedel dvojni večer: Meso srca/Kaktusi, ki bo po besedah umetniške vodje Sanje Nešković Peršin predstavil ustvarjalnost Rosane Hribar in Gregorja Luštka v prvem delu in Alexandra Ekmana v drugem. Orkestru bo dirigirala Živa Ploj Peršuh. Prvi del prinaša prvo avtorsko stvaritev umetniškega tandema za balet, Kaktusi pa veljajo za veliko svetovno uspešnico.

Aprila si bo mogoče premierno ogledati dramski balet Doktor Živago. Roman Borisa Pasternaka bo prvič poustvarjen v obliki baleta. Na oder ga bosta postavila dvojčka Jiri in Otto Bubeniček, glasbo bosta črpala pri Dmitriju Šostakoviču.

Letos so poleg ustaljenih abonmajev uvedli še izbirni abonma, ki bo omogočal šest predstav po lastni izbiri, med novostmi pa so tudi angleški nadnapisi, ki jih uvajajo zaradi vse številčnejših turistov v Ljubljani.