Slovenija 15.9.2015 14:17

Cankarjev dom tudi v novo sezono z dogodki, ki spreminjajo življenja

Ljubljana, 15. septembra - Eden osrednjih slovenskih kulturnih centrov Cankarjev dom (CD) vstopa v 36. sezono. V 35 letih delovanja so postregli z nekaj manj kot 50.000 dogodki, med katerimi so se mnogi vtisnili v spomin. Nova sezona prinaša uveljavljene programe in festivale ter kongresno dejavnost. Med novostmi sta abonma Veličastnih 7 ter festival Shakespeare za vedno.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V CD vsako leto naštejejo skoraj pol milijona obiskovalcev, na 27 različnih prizoriščih pa nastopi približno 17.000 umetnikov in drugih strokovnjakov. Generalna direktorica Cankarjevega doma je za STA povedala, da je razlogov za obisk CD več. Prvi je, da človek doživi kakovostno umetnost, drugi razlog so strokovna srečanja, kongresi in simpoziji, saj je CD tudi prostor dialoga med različnimi strokovnjaki. Tretji razlog je po besedah Cetinski ta, da CD ponuja prostor za prijetno druženje, za kar bo v novi sezoni še več priložnosti, saj bo poleg Kluba CD temu namenjen tudi nov lokal Idealist pri parku Sveta Evrope.

Cetinski je v uvodu v programsko knjižico zapisala, da je ekipi CD v neizmerno spodbudo in veselje zavedanje, da pripravljajo dogodke, ki mnogim že desetletja spreminjajo življenje.

Abonma Veličastnih 7 bo konec septembra uvedlo francosko gledališče s konji Golgota v režiji Bartabasa. Abonma bo med drugim ponudil predstavo Kitajskega narodnega gledališča za pekinško opero Opičji kralj ter predstavo Nosorogi Eugena Ionesca v režiji Roberta Wilsona.

Festival Shakespeare za vedno bo potekal od januarja do aprila 2016. Z njim želijo v CD pokazati, da Shakespeare ostaja večen in aktualen avtor za vse umetniške zvrsti, na vseh kontinentih sveta. O slednjem bo pričala priredba Verdijevega Macbetha v izvedbi pevcev iz Južnoafriške republike v režiji Bretta Baileyja. Pripravili bodo razstavi Hamlet na Slovenskem in Brezčasna Ofelija, predstavo za mlado občinstvo Shakesoneti ter filmski cikel Shakespeare na filmu.

Za ljubitelje resne glasbe je na voljo bogat abonmajski program, ki ga bodo med drugimi zaznamovali Dunajski simfoniki, Freiburški baročni orkester ter Orkester Elizejskih poljan. V CD bo gostoval Festival Lockenhaus, prihaja pa tudi pihalni kvintet Calefax. Simfonični orkester RTV Slovenija bo poskrbel za devet koncertnih večerov v sklopu abonmaja Kromatika.

Za uvod v Glasbe sveta bo poskrbel finski harmonikar Kimmo Pohjonen, aprila pa ga bo sklenila mojstrica fada Mariza. Ljubitelji jazza bodo na svoj račun prišli v sklopu Cankarjevih torkov in na 57. jazz festivalu Ljubljana. V Klubu CD bo Klubski oder postregel z gledališkimi dogodki in debatnim ciklom Pogovori v četrtek.

Približuje se zima in z njo 31. slovenski knjižni sejem ter 26. filmski festival Liffe. Omeniti velja tudi festivala dokumentarnega in gorniškega filma ter razstavo Čarobni jezik stripa, posvečeno Tomažu Lavriču. Mladi ljubitelji kulture bodo lahko kaj zase našli v njim namenjenih abonmajih. S pregledom kulturne ponudbe za najmlajše bo postregel Kulturni bazar, že tradicionalno pa bo v CD potekal festival Transgeneracije.

CD je tudi pomembno stičišče znanstvenih dognanj. V novi sezoni se med drugim obetajo Evropski robotski forum, Mednarodna konferenca o inženirskih vibracijah ter več slovenskih in mednarodnih srečanj s področja medicine.

Letno CD razpolaga s proračunom v višini devetih milijonov evrov, lastni prihodek kulturnega hrama pa se giblje med 40 in 50 odstotki. Kakovost program CD in s tem ustvarjanje lastnega dohodka ogroža vsakoletno nižanje subvencij ministrstva za kulturo, prav tako zavod v zadnjih dveh letih ni bil deležen javnih sredstev za investicije in nakup tehnične opreme. Kljub temu pa v CD z zmanjševanjem porabe energije in drugimi tehničnimi inovacijami, pa tudi z aktivnostmi, kot je čebelarstvo, skrbijo za odgovorno delovanje.