Slovenija 16.9.2015 8:29

V Velenju se pripravljajo na 26. Pikin festival

Velenje, 16. septembra - S pestrim predfestivalskim dogajanjem se v Velenju pripravljajo na 26. Pikin festival, ki bo potekal od 20. do 26. septembra. Tema največjega otroškega festivala v Sloveniji je tokrat Krog letnih časov, na njem pa bo odprtih več kot 100 ustvarjalnih delavnic. Letošnja Pikina ambasadorka bo Katarina Čas, so sporočili s Festivala Velenje.

Velenje. Pikin festival. Pika Nogavička. Foto: Tjaša Zajc/STA Arhiv STA

Velenje.
Pikin festival.
Pika Nogavička.
Foto: Tjaša Zajc/STA
Arhiv STA

Na festivalu bodo odprli tudi več razstav, zvrstilo se bo 40 igranih, glasbenih in plesnih predstav, več kot 20 koncertov in drugih glasbenih nastopov, več športnih dogodkov, znanstvenih, tehničnih in naravoslovnih poskusov, ekoloških podukov, postavljeni bodo indijanski, taborniški in mednarodni kotiček.

V Zeleni coni se bodo obiskovalci zbliževali z naravo, prišli bodo tudi gasilci, policisti in vojaki, ki bodo otroke spremljali na domišljijskih pustolovščinah in priklicali otroškega duha v odrasle na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru ter drugih lokacijah po mestu.

V Velenju Pika Nogavička že odpira razstave, vrti filme in vodi na planinske pohode. Pred dnevi je na Velenjskem gradu odprla fotografsko razstavo Otroci sveta, ki jo je postavil Iztok Bončina.

V Knjižnici Velenje je v torek odprla razstavo Krog letnih časov ilustratorke Urške Stropnik Šonc, Pikino glasbeno potovanje skozi letne čase Vrtca Velenje, razstavo najljubših knjig častne pokroviteljice festivala Časove, v četrtek pa bo v Mladinskem centru Velenje odprla še razstavo Moj planet domače ustvarjalke Kaje Flis.

Letos bodo otroci raziskovali značilnosti, zakonitosti, darove in nauke štirih letnih časov, ki bodo Pikino deželo ob Velenjskem jezeru odeli v barve, zvoke, tudi vonje. V ustvarjalnih delavnicah v veliki Pikini mestni hiši bodo odkrivali jesen in zimo, na otoku Taka-Tuka in v Gusarski trdnjavi pa jih bosta ogrela pomlad in poletje.

Male Pike in Pikoti bodo v družbi Tomaža in Anice spoznavali običaje iz zakladnice kulturne dediščine, ciklus življenjskih obdobij ter široko umetniško področje. Sedem vodilnih umetniških zvrsti se na festivalu predstavlja v Umetniški ulici, kjer se nahajajo glasbena, knjižna, lutkovna, filmska, plesna, muzejska in likovna četrt s predstavami, koncerti in predstavitvami inštrumentov, pravljicami, risankami, plesnimi točkami, zgodovinskimi zanimivostmi ter slikanjem in oblikovanjem gline.

Travniki bodo posejani s športnimi poligoni, peskovniki in počivalnicami. V Zeleni coni bodo tudi indijanci, taborniki, Kraljestvo živali, drevo življenja in vile Zemljanke, bosa pot pa bo vodila na Pikino plažo, od koder izpluje Pikina Ladja.

V Pikini deželi bo tudi cirkuška četrt, umetniška tržnica BazArt, mednarodni tabor Pod klobukom, vmes se bodo sprehajale žive lutke, v srcu Pikinega mesta pa bo vila Čira-Čara - kraj, ki mu ni para. Čuvajo jo Pikini gusarji, z verande pa bo vsak večer lahko noč zaželela navihana brihta oranžnih kitk in pisanih nogavic - Pika Nogavička.

Na petih festivalskih odrih v Pikini deželi ter v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega in Domu kulture v središču Velenja si bodo pegasti obiskovalci ogledovali lutkovne, igrane, plesne in glasbene predstave, od Groznega Gašperja, Svinjskega pastirja, Emila in detektivov, Zaljubljenega žabca do Sapramiške in Trnuljčice, ter poslušali koncerte Maraaye, Adija Smolarja, Anike Horvat in Mance Špik.

Na zaključni slovesnosti, kjer bodo podelili tudi najvišja festivalska priznanja, jih bo zabavala skupina Zmelkoow.

V svojo družbo je Pika tudi letos povabila mlade prijatelje iz Sarajeva in Valjeva, v sklopu mednarodnega tabora Pod klobukom pa bo gostila tudi mlade iz Japonske in Azerbejdžana.