Svet 16.9.2015 5:00

V dunajski Albertini razstava Edvarda Muncha

Dunaj, 16. septembra - V dunajskem muzeju Albertina bodo 24. septembra odprli razstavo enega najvplivnejših predstavnikov moderne, Edvarda Muncha. Do 24. januarja prihodnje leto bo mogoče videti 120 njegovih del, med njimi tudi štiri najbolj prepoznavne - Krik, Madono, Poljub in Melanholijo.

ZDA, New York. Delo slikarja Edvarda Muncha Krik. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Delo slikarja Edvarda Muncha Krik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Razstava bo naslovljena Edvard Munch: Ljubezen, smrt in osamljenost. Vsa razstavljena dela sodijo v največjo in najpomembnejšo zasebno zbirko Muchovih del na svetu, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Norveški umetnik Edvard Munch (1863-1944), ki je na svojevrsten način utrl pot v evropski ekspresionizem 20. stoletja, s svojimi deli, v katerih se prepletajo tudi simbolizem in duh fin de siecla, sodi v družbo velikanov svetovne umetnosti. S pomočjo svojih stvaritev se je soočal z lastnimi travmami ter vseprisotnimi in vedno aktualnimi eksistencialnimi vprašanji, ki se bodo v prihajajoči razstavi stekala predvsem k ljubezni, smrti in osamljenosti človeka.

Umetnik se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško. Njegov svet je bi svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.