Na hitro prelistano 19.9.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. septembra - Pri založbi Karantanija so izdali zgodovinski roman Tanje Tume z naslovom Češnje bele in rdeče, pri Modrijanu pa roman Erice Johnson Debeljak Tovarna koles in roman hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka Črna mati zemla. Založba Miš je izdala slikanico Petra Svetine in Damijana Stepančiča Kako zorijo ježevci.

Ljubljana. Roman Češnje, bele in rdeče avtorice Tanje Tuma. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Češnje, bele in rdeče avtorice Tanje Tuma.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Tovarna koles avtorice Erice Johnson Debeljak. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Tovarna koles avtorice Erice Johnson Debeljak.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Kako zorijo ježevci avtorjev Petra Svetine in Damijana Stepančiča. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Kako zorijo ježevci avtorjev Petra Svetine in Damijana Stepančiča.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Črna mati zemla avtorja Kristiana Novaka. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Črna mati zemla avtorja Kristiana Novaka.
Foto: STA

ČEŠNJE BELE IN RDEČE - ROMAN, POSTAVLJEN V ČAS DRUGE SVETOVNE VOJNE

V osredju zgodovinskega romana so osebne zgodbe protagonistov, med katerimi sta tudi prijateljici Ada in Valerija, sovaščanki s Kozjan, majhne vasice v Brkinih, ki se v vojni vihri znajdeta na nasprotnih straneh. Prva se poroči z zagrizenim protikomunistom in domobrancem, druga pa je aktivistka Osvobodilne fronte, ki zbeži v gozd k partizanom. V okrutni vojni, ki ne izbira žrtev, otroka obeh pristaneta v naročju tiste, ki ostane v novi Jugoslaviji. V zrelih letih, 70 let kasneje, se tako brat in sestra soočita s svojo preteklostjo in veliko ljubeznijo svoje pogumne matere. V naslovu se skriva metafora: češnje cvetijo belo in zorijo rdeče. Njihovi beli cvetovi niso nič manj opojni kot rdeči sadeži. V slovenski epopeji pred bralcem zaživijo Brkini, prizori iz partizanskega življenja na Notranjskem, bolnica Franja, osvobojena ozemlja ter Ljubljana v času druge vojne in po njej, ko so bili ljudje nemočne žrtve uničevalnih ideologij.

Tanja Tuma je profesorica francoščine in angleščine, ki se je že zgodaj zapisala knjigam, najprej kot urednica, nato kot založnica in končno kot pisateljica. Leta 2013 je v angleščini izdala prvenec Winds of Dalmatia.

TOVARNA KOLES - ROMAN AMERIŠKO-SLOVENSKE AVTORICE, KI SE SPOGLEDUJE S KRIMINALKO

Roman, ki se spogleduje z žanrom kriminalke, se začne, ko se policijski inšpektor Suban znajde v prestolnici, da bi poiskal hčer Hano, študentko, ki je na rutinski policijski preiskavi zoper tatu koles izginila brez sledu. Zapleti, presenečenja in tudi nemoč, ki jo doživlja med iskanjem, razgalijo neprijetno resnico, da o svoji hčeri le malo ve in da jo je kot oče izgubil že zdavnaj prej. Njegovo iskanje tako postane tudi razreševanje odnosa s hčerjo, obenem pa odstre pogled v mračno zakulisje, ki se skriva za bleščečo fasado prestolnice. Knjiga je postavljena v čas protestov oziroma vstajništva. Z družbenokritično ostjo in pogledom priseljenke avtorica motri pojave, ki jih večina sprejema kot samoumevne. Dogajanje v romanu, ki ga je poslovenila Maja Novak, ne poteka le na površini snovnega sveta, temveč tudi v mislih protagonistov.

Erica Johnson Debeljak (1961) se je iz rodnega San Francisca preselila v New York, od leta 1993 pa živi v Ljubljani. Kot kolumnistka in pisateljica objavlja tako v Sloveniji kot Ameriki ter prevaja iz slovenščine v angleščino. Do zdaj je objavila knjige Tujka v hiši domačinov (1999), Srečko Kosovel: Pesnik in jaz (2004), Tako si moj (2007) in Prepovedani kruh (2010), ki imajo esejistično in avtobiografsko naravo, z romanoma Antifa cona (2012) in pričujočim romanom pa je prešla v žanrsko pisanje.

ČRNA MATI ZEMLA - VEČPLASTEN ROMAN HRVAŠKEGA PISATELJA

Roman prinaša močno in mestoma mučno zgodbo o uspešnem mladem pisatelju, ki skuša odpraviti ustvarjalno in ljubezensko blokado, kar ga pripelje do bolečega razkrivanja vzrokov za potlačeno otroško travmo. Hkrati z njim te vzroke spoznava tudi bralec, ki ga Novakova premrežena pripovedna struktura oz. prepletanje žanrov in perspektiv povsem vsrka vase. Tak vpliv imajo tudi posebna ozračja romana - tesnobno, evforično, travmatično, navidezno mirno. Črna mati zemla je družbeni roman, psihološka kriminalka, literarizirani esej pa tudi besedilo o strahu in upanju, nenavadnem prijateljstvu, strašanski osamljenosti in neverjetnem pogumu. Potlačena zgodba med drugim razkrije osem samomorov, dva demona, grozljivo izgubo prijatelja ter velike mite in lokalne legende, ki sežejo tudi čez Muro v Slovenijo. Delo je poslovenila Đurđa Strsoglavec.

Kristian Novak (1979) se je rodil v Baden-Badnu v Nemčiji. V otroštvu je živel v Medžimurju. Diplomiral je iz kroatistike in germanistike v Zagrebu ter doktoriral še iz jezikoslovja. Leta 2005 je objavil roman Obješeni, leta 2013 pa roman Črna mati zemla, za katerega je leta 2014 dobil nagrado Tportala, nominiran pa je bil tudi za nagrado Kiklop. Časopis Večernji list je roman uvrstil med deset najboljših hrvaških romanov zadnjih 50 let. V pripravi je tudi ekranizacija.

KAKO ZORIJO JEŽEVCI - NOVA SLIKANICA SVETINE IN STEPANČIČA

V precej obsežni novi slikanici ustvarjalnega dvojca - Petra Svetine in Damijana Stepančiča - lahko bralec med drugim izve, kako lahko naredi mikser, kako lahko naslika prepih, kako najde spomin, ki se ga drži, kako se odvozla, trenira senco ali kako najde ime. Te in druge zanimive odgovore v duhoviti knjigi podajata ježevca Helge in Nikozija.

Peter Svetina (1970) velja za enega najvidnejših slovenskih piscev za otroke, Damijan Stepančič (1969) pa za enega najbolj uveljavljenih ilustratorjev. Podpisujeta se pod več skupnih slikanic.