Slovenija 17.9.2015 5:00

V Ljubljani bo danes vrata odprla nova Kulturna soseska

Ljubljana, 17. septembra - V Ljubljani bo danes vrata odprla nova Kulturna soseska, ki bo povezala kulturne ustanove med Tivolijem, Prešernovo, Cankarjevo, Tomšičevo in Župančičevo ulico. Program se bo pričel ob 18. uri pred Mednarodnim grafičnim likovnim centrom, nato pa bo zbrane po Kulturi soseski popeljal pisatelj Matjaž Pikalo.

Ljubljana. Cankarjeva ulica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Cankarjeva ulica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je v pogovoru za STA povedal Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP), ki je pobudnik projekta, se je ideja porodila iz specifike lokacije same. Na območju, ki obsega komaj kaj več kot kvadratni kilometer površine, so namreč združeni MGLC, Moderna galerija, Narodna galerija, SNG Opera in balet Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej in DSP. "To je taka koncentracija, ki že sama po sebi kliče h temu, da se z njo nekaj naredi, da se ustanove povežejo," je dejal.

Naštete institucije pokrivajo zelo širok spekter ustvarjalnosti, od likovne umetnosti, prek glasbe in baleta do dediščine. Vlogo pisateljev pa Svetina vidi v tem, da so lahko s svojim delom, z besedo, povezovalni element.

V sklopu Kulturne soseske so se zaenkrat dogovorili za štiri skupne prireditve na leto - jeseni, pozimi, zgodaj spomladi in ob zaključku sezone. Te prireditve vidijo kot nadgradnjo prireditev, kot so denimo dan odprtih vrat ali Ta veseli dan kulture, pa Muzejska noč, ki jo pripravljajo muzeji in galerije. Dogajanje bi potekalo ves dan, zvečer pa bi se zaključilo s predstavo v ljubljanski Operi ali z literarnim večerom na DSP.

Danes bodo že dopoldne v vseh sodelujočih ustanovah potekale delavnice in vodstva za otroke, v sklopu večernega dogajanja pa bodo podpisali tudi izjavo o sodelovanju. Ta bo, kot je še povedal Svetina, dovolj splošna, pozneje pa nameravajo razviti še posamične oblike sodelovanja.