Slovenija 17.9.2015 21:04

Letošnji Rožančev nagrajenec je Andrej Capuder

Ljubljana, 17. septembra - Letošnjo Rožančevo nagrado prejme Andrej Capuder za zbirko esejev Povest o knjigah. Nagrajenec je na nocojšnji prireditvi v Cankarjevem domu zbirko Povest o knjigah označil kot "zbirko situacij, v katerih se je avtor srečeval s knjigami". Kot je dejal za STA, "te knjiga spremlja, te najde, te prepriča, te znova pokliče k sebi čez leta".

Ljubljana, Cankarjev dom. Literarni večer z nominiranci za Rožančevo nagrado in razglasitev letošnjega nagrajenca. Nagrajenec Andrej Capuder. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Literarni večer z nominiranci za Rožančevo nagrado in razglasitev letošnjega nagrajenca.
Nagrajenec Andrej Capuder.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Žirija je o Capudrovi knjigi, ki je izšla pri Slovenski matici, zapisala, da sicer ni parafraza Rožančevega Romana o knjigah, a jo naseljuje podoben duh: duh tiste zavezanosti branju, ki se je tako zelo zbližalo z življenjem in občutenjem soljudi okoli sebe, da življenje, gledano z razgledne točke starosti, brez knjig ne bi moglo biti isto, kot je bilo v njihovi družbi.

Kot še piše v utemeljitvi, knjiga preseneča s tem, kako je mogoče tudi najgloblje osebne refleksije odprto in brez zadrege postaviti na ogled pred ogledalo knjig, ki osebni eksistenci dajo resnično polnost in jo oplemenitijo. Povest o knjigah je ganljiv poklon minljivosti življenja in večnosti dobrih knjig.

Za nagrado Marjana Rožanca so bili letos nominirani še Irena Štaudohar za zbirko esejev Magija za realiste: Življenje, nadaljevalni natečaj, Marcel Štefančič jr. za knjigo Hitler, kako je preživel (eseji o drobnem tisku zla) in Uroš Zupan za esejistično zbirko Sto romanov in nekaj komadov.

Nagrado podeljuje Društvo Marjan Rožanc. Letošnjo žirijo so sestavljali Ignacija J. Fridl (predsednica), Manca Košir, Barbara Pogačnik, Edvard Kovač in Milček Komelj, ki pa se je iz odločanja o nagrajencu izločil.

Pred razglasitvijo nagrajenca je potekal pogovor, ki ga je z nominiranci vodila predsednica žirije Ignacija J. Fridl.

Nagrado bodo Capudru izročili v petek na Trubarjevi domačiji na Rašici.