Slovenija 18.9.2015 0:30

Slika Doriana Graya za uvod v 22. Ex Ponto

Ljubljana, 18. septembra - S predstavo Slika Doriana Graya Oscarja Wildea v režiji Nini Chakvetadze se bo nocoj v ljubljanski Drami začel 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Festival bo do 26. septembra pod sloganom Samo moj svet ponudil svet 11 predstav, šestih dokumentarnih filmov in glasbe, v katerem (za)plešejo Faust, Mefisto in Nosferatu.

SNG Drama, Ljubljana. Drama Ljubljana. Arhiv STA. Foto: Tamino Petelinšek/STA

SNG Drama, Ljubljana.
Drama Ljubljana.
Arhiv STA.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Otvoritveno predstavo Slika Doriana Graya bo v Drami uprizoril ansambel gruzijskega narodnega glasbenega in dramskega gledališča Vaso Abashidze. Predstava secira visoko in zaprto družbo, ki rada postavlja pravila in jo sestavljajo ljudje z ohromljenimi čuti, bolestno lačni čustev, ki svojo umazano in pokvarjeno dušo skrivajo za masko lepote, so zapisali pri Ex Pontu.

Slovenske premiere bodo v sklopu festivala doživele predstave Ciril in Metod, kdo sta? v režiji starega znanca Ex Ponta Martina Kočovskega, Praznina koreografa Michala Zahore, Manipulacije režiserja Bojana Jablanovca ter Dokler se drživa za roke v koreografiji Tereze Ondrove. Premierno bo za konec letošnjega festivala uprizorjena tudi koprodukcijska predstava Hura, Nosferatu! Andreja E. Skubica v režiji Simone Semenič.

Festival se širi zunaj prestolnice. V Anton Podbevšek Teatru v Novemu mestu si bo mogoče ogledati predstavo bolgarskega gledališča Laboratory Sfumato Medea - Moja mati avtorjev Ivana Dobcheva in Stefana Ivanova v režiji Dobcheva in Margarite Mladenove.

V sklopu Ex Ponta bo organiziran tudi koncert Darka Rundka z zasedbo Rundek Cargo Trio. Spremljevalni filmski program bo ponudil šest dokumentarcev iz republik nekdanje Jugoslavije, med drugim Ples z Marijo režiserja Ivana Gergoleta, Veruda - film o Bojanu Igorja Bezinovića in V mraku v režiji Gorana Stankovića.

V sklopu festivala bo lahko občinstvo glasovalo za posamične predstave. Organizatorji bodo favorita občinstva naznanili po zaključku Ex Ponta.