Slovenija 18.9.2015 5:00

Na Trubarjevi domačiji bodo izročili Rožančevo nagrado Andreju Capudru

Velike Lašče, 18. septembra - Na Trubarjevi domačiji na Rašici bo popoldne prireditev, na kateri bodo Andreju Capudru izročili nagrado Marjana Rožanca za zbirko esejev Povest o knjigah. Za nagrajenca je bil razglašen v četrtek, na tradicionalni prireditvi, ki jo uvaja pogovor z nominiranci. Letos so bili nominirani še Irena Štaudohar, Marcel Štefančič jr. in Uroš Zupan.

Ljubljana, Cankarjev dom. Literarni večer z nominiranci za Rožančevo nagrado in razglasitev letošnjega nagrajenca. Nagrajenec Andrej Capuder. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Literarni večer z nominiranci za Rožančevo nagrado in razglasitev letošnjega nagrajenca.
Nagrajenec Andrej Capuder.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Velike Lašče, Rašica. Trubarjeva domačija. Foto: Stanko Gruden/STA

Velike Lašče, Rašica.
Trubarjeva domačija.
Foto: Stanko Gruden/STA

Nagrajenec je na četrtkovi prireditvi v Cankarjevem domu zbirko Povest o knjigah označil kot "zbirko situacij, v katerih se je avtor srečeval s knjigami". Kot je dejal za STA, "te knjiga spremlja, te najde, te prepriča, te znova pokliče k sebi v čez leta".

Žirija je o Capudrovi knjigi, ki je izšla pri Slovenski matici, zapisala, da sicer ni parafraza Rožančevega Romana o knjigah, a jo naseljuje podoben duh: duh tiste zavezanosti branju, ki se je tako zelo zbližalo z življenjem in občutenjem soljudi okoli sebe, da življenje, gledano z razgledne točke starosti, brez knjig ne bi moglo biti isto, kot je bilo v njihovi družbi.

Kot še piše v utemeljitvi, knjiga preseneča s tem, kako je mogoče tudi najgloblje osebne refleksije odprto in brez zadrege postaviti na ogled pred ogledalo knjig, ki osebni eksistenci dajo resnično polnost in jo oplemenitijo. Povest o knjigah je ganljiv poklon minljivosti življenja in večnosti dobrih knjig.

Letošnjo žirijo so sestavljali Ignacija J. Fridl (predsednica), Manca Košir, Barbara Pogačnik, Edvard Kovač in Milček Komelj, ki pa se je iz odločanja o nagrajencu izločil.

Štaudoharjeva je bila za Rožančevo nagrado nominirana za zbirko esejev Magija za realiste: Življenje, nadaljevalni natečaj, Štefančič jr. za knjigo Hitler, kako je preživel (eseji o drobnem tisku zla), Zupan pa za esejistično zbirko Sto romanov in nekaj komadov.

Nagrado po stečaju Nove revije podeljuje Društvo Marjan Rožanc. Lavreatom jo vsakič izročijo na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Lani je Rožančevo nagrado prejel Marcel Štefančič jr. za delo Kdor prej umre, bo dlje mrtev.