Slovenija 17.9.2015 13:04

Društvo Bralna značka vsem prvošolčkom podarilo slikanico

Ljubljana, 17. septembra - Društvo Bralna značka je na današnji dan, obletnico rojstva in smrti Franceta Bevka, ko se začenja sezona branja za bralno značko, prvošolčkom kot v spodbudo k branju podarilo slikanico. Na Osnovni šoli Poljane sta prvošolce na prireditvi nagovorila avtorja letošnje slikanice Ostržek bere za bralno značko Tilka Jamnik in Peter Škerl.

Ljubljana. Društvo Bralna značka Slovenije. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo Bralna značka Slovenije.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Zbrane šolarje je pozdravila predsednica Društva bralna značka - ZPMS Dragica Haramija. Povedala je, da za bralno značko, ki letos praznuje že 55. rojstni dan, danes berejo že skoraj vsi osnovnošolci. Projekt sta pred davnimi leti osnovala pisatelj Leopold Suhadolčan in profesor Stanko Kotnik, prve Prežihove značke pa so podelili maja 1961 na Koroškem.

Jamnikova je otrokom predstavila koncept slikanice in iz nje prebrala kratek odlomek zgodbe o navihanem Ostržku, ki se je raje kot za šolo odločil za potep po mestu, Škerl pa je otrokom narisal nekaj predmetov, med njimi tudi Ostržka. Slikanica, ki je izšla pri DZS, je zastavljena didaktično in kot taka primerna za skupno delo vzgojiteljev oziroma staršev in otrok. Ob Ostržkovi zgodbi predstavlja tudi pomen branja in bralne značke za otroke.

V projekt bralne značke je letno vključenih 140.000 mladih bralcev. Za bralno značko bere več kot 70 odstotkov vseh osnovnošolcev, pri projektu sodeluje več kot 6500 mentorjev branja v osnovnih šolah. V sklopu projekta otroci vsako leto preberejo več kot pol milijona knjig.

Bralna značka pa ni namenjena le osnovnošolcem, ampak tudi predšolskim otrokom, srednješolcem in celo odraslim. Projekt poznajo tudi v zamejskem in izseljenskem prostoru. V zadnjih 12 letih so v društvu s pomočjo Javne agencije za knjigo RS in sponzorjev med otroke razdelili skoraj 160.000 slikanic, v okviru projekta Zlata bralka, zlati bralec pa so osnovnošolcem, ki so devet let brali za bralno značko, podarili 450.500 knjig. Letošnjo slikanico so izdali v 25.000 izvodih.